Ekstremite kırıklarında kullanılan implantların hareket kısıtlılığına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of implants used in extremity fractures, on movement restrictions
- Tez No: 198623
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REŞAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Sonlu elemanlar metodu, Internal Fiksasyon, Önkolkırıkları, Biomechanics, Finite element method, Internal fixation, Forearm fractures
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
iEKSTREM TE KIRIKLARINDA KULLANILAN MPLANTLARIN HAREKETKISITLILI INA ETK S N N NCELENMESGöksen DE RMENCÖZETBu tez kapsamında, insan önkol kemiklerinin plak ile sabitlenmesinin kemiküzerine mekanik etkileri sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmi tir. Sonlu elemanlaryöntemi biyomekanik alanında gittikçe artan bir kullanıma ve öneme sahiptir. CTgrafiklerinden elde edilen kesitlerden faydalanılarak sa lam radius ve ulna kemikleri ve1mm kırık bo lu u bilgisayar ortamında CAD yazılımında modellenmi tir. Dört ve altıdelikli plak ile sabitlenen önkol kemikleri birim kuvvetler ve birim burulma momentietkisinde her bir kemik için ayrı ayrı analiz edilerek, kemiklerde olu an von Misesgerilme da ılımları hesaplanmı tır.Dört ve altı delikli plak ile sabitlenen kırık kemiklerde olu an maksimumgerilme de erlerinden faydalanılarak x, y, z do rultularında etkiyen kuvvetler altındakemiklerin kalıcı deformasyona u rayaca ı kuvvet de erleri hesaplanmı ve sa lamkemiklerdeki sonuçlar ile kar ıla tırılmı tır. Radius kemi inde altı delikli plakseçene inin dört delikli pla a göre x, y, z do rultularındaki yükleme altında sırası ile%76, %9 ve %32 daha mukavemetli oldu u tespit edilmi tir. Ulna kemi inde altı delikliplak seçene i dört delikli pla a göre mukavemet özellikleri x do rultusundaki yüklemealtında %9 artarken y ve z do rultularındaki yüklemede mukavemet özelliklerinde %3ve %11 azalma oldu u saptanmı tır. Bu durum, ulna kemi inin üzerine açılan deliklerinmukavemet özelliklerine etkisinin radius kemi ine göre daha fazla oldu unugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
iiINVESTIGATION OF THE EFFECT OF IMPLANTS USED IN EXTREMITYFRACTURES, ON MOVEMENT RESTRICTIONSGöksen DE RMENCABSTRACTIn this study, plaque fixation of human forearm fractures investigated usingfinite element method. Finite element methods has a considerable and increasingimportance in biomechanics. Three-dimensional models of intact bones was based onthe CT scan data and 1mm fracture gap modeled in CAD software. Forearm bones wasfixed by four and six hole plaques and analysed individually influence of varied loadconditions and von-Mises stress distribution was calculated.Maximum stress values was calculated of broken bones for four and six holeplaque fixation and these results used for calculating force values in x, y, z directionsthat occurs a plastic deformation on the bones.Also these results were compared with the force values which cause plasticdeformation of intact forearm bones. It was found out that for the radius bone six holeplaque option was stronger than four hole plaque fixation in x, y ,z directions by 76, 9,32% respectively. For the ulna bone, six hole plaque 9% stronger than four hole plaquein the x direction, in the other hand strength of bones decreased in the y, z directions by3, 11% respectively. This might be the results of ulna bone has been effected by drilledholes more than radius bone.