Sportif amaçlı giysilerin konfor özelliklerinin araştırılması
Investigating the comfort properties of sportswear clothings
  1. Tez No: 198626
  2. Yazar: SİNEM GÜNEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BİNNAZ MERİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim konforu, termofizyolojik konfor, psikolojik konfor, fiziksel konfor, ısı ve kütle transferi, kumaşlarda sıcak-soğuk hissi, su buharıgeçirgenliği, hava geçirgenliği, kılcallık, Clothing comfort, thermophysiological comfort, psychologicalcomfort, physical comfort, heat and mass transfer, warm-cool feeling, watervapour permeability, air permeability, wicking
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
SPORT F AMAÇLI G YS LER N KONFOR ÖZELL KLER N NARAŞTIRILMASIS NEM GÜNEŞOĞLUÖZETBu çalışmada, spor amaçlı kullanılan örme kumaştan üretilen giysilerinkonfor özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, giyim konforu araştırmalarında enbüyük paya sahip olan, kumaşlardaki ısı ve kütle transferi incelenmiştir.Birinci bölümde çalışmanın amacı, ikinci bölümde bu konuyla ilgili teorikve deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde deneysel çalışmadakullanılan materyaller, yöntemler ve ölçme düzenekleri verilmiştir. Dördüncübölümde yapılan deneysel çalışmanın ölçüm sonuçları tablolar halindesunulmuştur.Beşinci bölümde deneysel çalışmalar dört grupta incelenerekdeğerlendirilmiştir. Birinci grupta şu anda tekstil piyasasında çalışılan kumaştiplerinden geniş bir ürün yelpazesi oluşturularak, konfor parametreleriarasındaki ilişkiler ve eğilimler araştırılmıştır. kinci grupta kontrollü olarakpamuk ve polyester iplikten üretilen eşofmanlık olarak kullanılan 2-iplik astarörgülü kumaşların ölçümleri istatistiki analize dayandırılarak yorumlanmıştır.Üçüncü grupta lif ve kumaş özelliklerindeki farkın etkisini gözlemlemek amacıylakontrollü üretilen kumaşların ölçüm sonuçları istatistiki analiz yapılarakincelenmiştir. Son grupta ise kumaşların ve liflerin kolaylıkla ölçülebilenparametrelerini girdi olarak kullanarak, kumaşların termal absorbtivite ve termaliletkenlik değerlerini veren bir program yapay sinir ağı yöntemi kullanarakoluşturulmuştur. Tüm bu yapılan çalışmalar değerlendirilerek sonuçlandırılmışve öneriler sunulmuştur.Çalışma sonuçları, termofizyolojik konfor algısını belirleyen ısı ve kütletransferi özellikleri üzerinde lif tipi ve kumaş yapısının ayırt edici etkideolduğunu; genel olarak RL örgülü doğal liflerden üretilen kumaşların dahayüksek ısı ve kütle transferi yeteneğine sahip olduğunu ve astar örgülükumaşlarda ise şardonlama işleminin ısı transferi özelliğini belirleyen temeletken olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATING THE COMFORT PROPERTIES OF SPORTSWEARCLOTHINGSSINEM GUNESOGLUABSTRACTIn this study, comfort properties of knitted sportswear clothings havebeen investigated. For this purpose, heat and mass transfer properties of thefabrics have been examined, since it is the main part of clothing comfortresearches.In the first chapter, aim of the study; in the second chapter, theoreticaland empirical researches have been explained. In the third chapter, materials,methods and measuring devices that were used at the study have beensubmitted. In the fourth chapter, measurement results of the experimental studyhave been presented.Experimental studies have been evaluated within four groups in the fifthchapter. In the first group, a wide product range from the fabric types, which areused in textile industry at present, have been composed; relations andtendencies between their comfort parameters have been investigated. In thesecond group, measurement results of 2- yarn fleece knitted sportswear fabrics,which were manufactured by cotton and polyester yarns in controlledconditions, have been evaluated according to statistical analysis. In the thirdgroup, statistical analysis of measurements results of fabrics, which weremanufactured in controlled conditions to observe the extent effect of change atfibre and fabric properties, have been investigated. In the last group, a programto predict thermal absorbtivity and thermal conductivity, from easily measuredparameters of fabrics and yarns by using artificial neural network has beencomposed. All the results have been evaluated and some advice has beenpropounded.The results showed that fibre type and fabric construction havesignificant effect on heat and mass transfer properties, in general RL fabricsfrom natural fibres have higher heat and mass transfer ability and raising is theprimer factor on heat transfer property of fleece fabrics.