Bursa koşullarında havalandırma, organik ve ticari gübre uygulamalarının sekonder karakterli meranın ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerinde bir araştırma
An investigation on the effects of aeration and application of organic and commercial fertilizer on the hay yield, hay quality and botanical composition of a seconder pasture under the ecological conditions of Bursa
  1. Tez No: 198650
  2. Yazar: GAMZE BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera, havalandırma, organik gübre, ticari gübre, ot verimi, botanik kompozisyon, otkalitesi, Pasture, aeration, organic fertilizer, chemical fertilizer, hay yield, botanical composition, hayquality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
BURSA KOŞULLARINDA HAVALANDIRMA, ORGANİK VE TİCARİ GÜBREUYGULAMALARININ SEKONDER KARAKTERLİ MERANIN OT VERİMİ, KALİTESİ VEBOTANİK KOMPOZİSYONUNA ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMAGAMZE BAYRAMÖZBu araştırma, uygulanan havalandırma ile ticari ve organik gübrelerin ot verimi, otun kalitesi ve botanikkompozisyonuna etkilerini belirlemek amacıyla Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü sekonder meravejetasyonunda 2002-2004 yılları arasında yürütülmüştür.Araştırma şerit parseller deneme desenine göre iki faktörlü dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Doğalvejetasyon yüksekliği, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon, ham proteiniçeriği, ham protein verimi, ham kül içeriği, ham selüloz içeriği ve ham yağ içeriği gibi özellikler incelenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Güney Marmara Bölgesi'nde sekonder merada bitki örtüsününgüçlendirilmesi ve verimliliğinin devamlılığı için organik ve ticari gübrelerin uygulanması önerilebilir. Ancakticari gübrelerin ot verimi artışında organik gübrelere göre daha etkili olduğu için, bu gübrelere öncelik verilmesidüşünülebilir. Kesin önerilerde bulunabilmek için farklı lokasyonlarda ve daha uzun süreli araştırmalarla buçalışma desteklenmelidir. Ayrıca, araştırmanın ana konularından olan havalandırma uygulamalarında kullanılangerek yaylı kültüvatör gerekse dişli tırmık meraların ıslahı üzerinde etkili olmamıştır. Ancak, yaylı kültüvatörünuygulandığı yıl olumsuz etkisi olmasına rağmen, ikinci yıl olumsuz etkisinin ortadan kalktığı görülmüştür. Yaylıkültüvatörle havalandırmanın çok kısa sürede olumsuz etkisini kaybetmesi bu uygulamanın ileriki yıllardavejetasyonun iyileşmesi üzerinde olumlu etki yaratabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF AERATION AND APPLICATION OF ORGANIC ANDCOMMERCIAL FERTILIZER ON THE HAY YIELD, HAY QUALITY AND BOTANICALCOMPOSITION OF A SECONDER PASTURE UNDER THE ECOLOGICAL CONDITIONS OFBURSAGAMZE BAYRAMABSTRACTThis research was carried out in order to investigate the effects of aeration and organic and commercialfertilizer on the hay yield, hay quality and botanical composition of seconder pasture at Görükle Campus,Uludağ University in 2002-2004.The experiments were established in strip plot design with four replications. Natural vegetation height,forage yield, dry matter yield, cover percentage, botanic composition, crude protein content, crude protein yield,crude cellulose content, crude ash content and crude oil content were determined in this experiment.According to results, both commercial fertilizers and organic fertilizers can be recommended to obtainhigh hay yield and hay quality from a seconder pasture encountered in Southern Marmara Region or similarregions. However, the commercial fertilizers may be thought to be given priority because of their higheffectiveness on hay yield increase of pasture. In order to give definite decision, it requires experiments whichwere conducted in different locations with long periods. Aeration of pasture with different methods such asspringed cultivator and tined harrow was not effective on hay yield and hay quality. In first year of experiment,both of the aeration methods had negative effect on pasture, but in the second year the negative effect ofspringed cultivator began to lose and produced the same amount of hay as control plots did. This result indicatesthat this improvement method of pasture may increase yield and quality of pasture after the second year of theapplication.