Yenilikçi-yaratıcı sorun çözme yaklaşımının (TRIZ) imalat için tasarım (DFM) alanına uygulanması
Application of theory of inventive problem solving method (TRIZ) into the field of design for manufacturability (DFM)
- Tez No: 198651
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: DFM, TRIZ, Üretilebilirlik için tasarım, DFM, TRIZ, Design for manufacrurability
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
IÖzetGeliştirilen metodun amacı, talaşlı imalatta karşılaşılan üretilebilirlikproblemlerinin talaşlı imalat süreçlerine ait temel özelliklerinin çelişmesi şeklinde ifadeedilmesi sonrasında, bu çelişkileri ortadan kaldırmak için uygulanabilecek çözümönerilerine erişim için yöntem tanımlamaktır.Çözüm önerilerine ulaşabilmek için öncelikle problemin standart özelliklerdenikisinin çakışması olarak ifade edilmesi gerekmektedir. Çözüm önerilerininbelirlenmesinde DFM (Üretim için tasarım) kaynakları başta olmak üzere çeşitli tasarımve problem çözme kaynaklarından yararlanılmıştır. Ayrıca sanayideki tecrübeli makinakonstrüktörlerinin tasarım önerileri de belirli oranda sorgulanmıştır. DFM her türlüüretimin daha üretilecek ürünün olası üretim problemlerini tasarım aşamasındaykenortadan kaldırmak için kullanılan bir yarı-problem çözme tekniğidir. Ortaya konan çokmiktardaki tasarım ve çözüm önerisini sistematik şekilde ayıklamak, duruma uygunöneriye ulaşmak için ise yaratıcı problem çözüm tekniği olan TRIZ sistematiğindenyararlanılmıştır. Rus bilim adamı Genrich Saulovich Altshuller tarafından binlercepatentin detaylı incelenmesi sonrasında geliştirilen metod problem çözümü içinsistematik bir yol sunmaktadır. Geliştirilen metod standart özellikler metodun kolaykullanımı açısından sınıflandırılmış ve bir matris üzerine aktarılmıştır. Yatayda vedikeyde bulunan özellik maddelerinin kesişim noktalarında çözüm önerileri numaralarıbulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
IAbstractAim of the developed method is to express the manufacturability problemsencountered in machining processes as contradictions of basic parametres which belongto the machining processes and defining a method for reaching solutionreccommendations which can be applied to remove the contradiction.Firstly in order to get the solution recommendations, problems must be stated inform of a contradiction between two parameters.DFM (Design for manufacturuing).literature and various design and problem solving methods have been used andinspected to determine the solution recomendations. In addition to that, solutionreccomendations of experienced designers have been also collected. DFM is a semi-problem solving method that is used to eliminate probable manufacturing problems of aproduct during the design phase. Inventive problem solving method TRIZ has beenbenefitted to sort various design and solution reccomendations and then to get theappropriate solution reccomendations. TRIZ methodology which has been developed byRussian Scientist Genrich Saulovich Altshuller after studing thousands of patentsthroughly, presents a systematic way for solving problems. In the developed methodBasic parameters have been sorted for ease of use and transferred to a matrix. Solutionrecomendations have been placed at the intersections of columns and rows.