İçi boş lif üretiminde bazı parametrelerin lif özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of some parameters in production of hollow fibers on fiber properties
  1. Tez No: 198678
  2. Yazar: FATMA FERYAL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: içi boş lif, polietilentereftalat (PET), lif enine kesidi, FDY, örmekumaş, mekanik özellik, düzgünsüzlük, kılcal ıslanma, boya alımı, hollow fiber, poly(ethylene terepthalate) (PET), fiber cross-section, FDY, knitted fabric, mechanical properties, evenness, wicking, dyeability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı, içi boş liflerden oluşmuş FDY multifilamentlerin üretimindeönemli bazı parametrelerin, multifilament ipliğin bazı kullanım özellikleri üzerineetkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla üç farklı üretim parametresi kullanılmıştır. Bunlariplik sarım hızı, üfleme havası sıcaklığı ve düze enine kesit şeklidir.Bu ipliklerden çeşitli özelliklerin test edilebilmesi için örme kumaşlar üretilmiştir.plik ve kumaş numunelerinin mekanik, optik ve boya alma özellikleri farklı tekstil testmetodları ile incelenmiştir. Multifilament iplik numuneleri için düzgünsüzlük, dayanım,modül, uzama ve kaynama çekme testleri; örme kumaş numuneleri için kalınlık vegramaj, boncuklaşma eğilimi, dikey yönde kılcal ıslanma ve boya alımı testleriyapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this study is to investigate the effects of important parameters inproduction of hollow FDY multifilament yarn on some of their end-use properties.Three different spinning parameters were determined for this aim. These parameters arewinding speed, quench air temperature and cross-sectional shapes of nozzle hole.Knitted fabrics were produced from these yarns for testing various properties.Mechanical, optical and dyeability properties of the samples of yarns and knitted fabricswere investigated by different textile test methods. Tests for evenness, strain, tenacity,modulus, yarn shrinkage in boiling water were performed on the multifilament yarnsamples. Tests for thickness and weight in grams, pilling, wicking and dyeability wereperformed on the knitted fabrics.