Tarımsal atıkların briketlenmesi
Briquetting of agricultural wastes
- Tez No: 198681
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Briket, biyokütle, kırılma direnci, sarsılma direnci, sualma direnci, yoğunluki, Briquetting, biomass, shatter index, tumbler index, the resistance againstwater, density.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, briketlenme materyali olarak gazete kağıdı, mısır sapı, ladinodun talaşı ve buğday samanı kullanılmıştır.Briketlenmiş yakıtların yoğunluğu, kırılma direnci (shatter indeksi), sarsıntıdirenci (tumbler indeksi), nem içerikleri tayin edilmiş ve bunlarla ilgili özelliklerincelenmiştir. Parça büyüklüğü 3.35 mm'den küçük olan materyallerin daha iyibriketlendiği gözlenmiştir. Deneylerde parça büyüklüğü 1.4 mm ile 3.3 mm olannumuneler kullanılmıştır.Shatter indeksinin en büyük değeri (% 99.40) ladin odun tozu briketindenelde edilmiştir. Tumbler indisinin en büyük değeri (% 95.40) ladin odun tozubriketinden elde edilmiştir. Briketlerin su almaya karşı gösterdikleri direncin enbüyük değeri ise % 92.76 ile ladin odun tozu briketinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, newspaper waste, corn stover, spruce wood sawdust and wheatwere used as briquetting materials.Density, breaking residence (shatter index), shaking residence (tumbler index),moisture content of briquetted fuels were determined and the properties related withthese attributes are investigated. It has seen that the materials that has particle sizeless than 3,35 mm are better briquetting. Particle sizes of samples used were between1.4 mm and 3.3 mm.The biggest value of shatter index (99.40%) was obtained from the mixture ofwood sawdust briquette. The biggest value of tumbler index (95.40%) was obtainedfrom the mixture of wood sawdust briquette. The highest value of the resistanceagainst water of briquettes (92.76%) was obtained from the mixture of wood sawdustbriquette.