Konya'daki su ürünleri işleme tesislerinin yapısal analizi ve verimliliklerinin değerlendirilmesi
The structural analysis and productivity evaluation of fishery products plants in Konya
  1. Tez No: 198682
  2. Yazar: MUSTAFA TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Su Ürünleri İşleme Tesisi, HACCP Planı, Konyaii, Fishery Product Production Facility, HACCP Plan, Konyaiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONYA'DAKİ SU ÜRÜNLERİ İŞLEMETESİSLERİNİN YAPISAL ANALİZİVE VERİMLİLİKLERİNİNDEĞERLENDİRİLMESİMustafa TEZCANSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüZootekni Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK2005, Sayfa: 31Jüri: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRKYrd. Doç. Dr. Birol DAĞYrd. Doç. Dr. Seyit Ali KAYIŞBu araştırmada Konya ilinde faaliyet gösteren sekiz adet su ürünleri işlemetesisinin yapısal analizi ve verimlilikleri, tesisler gezilmek ve önceden hazırlanmışolan anket formları tesislerde doldurulmak suretiyle değerlendirilmiştir.İncelenen tesislerin tamamında işlenen balık türleri sudak, kadife ve sazandır.Tesislerden dört tanesi sadece tatlısu balığı, diğer dört adedi ise tatlısu balıklarınınyanı sıra deniz ürünlerini de işlemektedir.Tamamen öz sermayeye dayalı olarak kurulan tesisler işletme sahibine aittir.Tesislerin yedi adedi HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik KontrolNoktaları) planına uygun olarak üretim yapmakta olup, bu tesislerin AB onaynumaraları da mevcuttur. Sadece bir adet tesisin HACCP planı ve AB onay numarasıimevcut değildir. Sadece iki adet tesis ihracat yapabilmekte, diğer tesisler ise ihracatçıfirmalara ürünlerini satmaktadır. İhracatı en fazla yapılan ürün sudak filetosudur.İhracatın yapıldığı ülkelerin başında Almanya ve İsviçre gelmektedir.Tesislerin hiçbirisinde gıda analiz laboratuarı mevcut değildir. Bütün analizleril kontrol laboratuvarında yaptırılmaktadır.Tesislerde günlük çalışma süresi sekiz saat olup, yıllık çalışma süreleriortalama 258 gündür. Yıllık hammadde işleme kapasiteleri ortalama 291 ton/yıl olup,2004 yılında işledikleri hammadde miktarları ortalama 205 ton olarakgerçekleşmiştir. Tesislerin hiçbirisi aile işgücü kullanmamaktadır.Araştırma sonuçlarına dayanarak Konya'daki su ürünleri işleme tesisleriningerekli altyapı ile teknik ve fiziksel şartları taşıdıkları, ancak kârlı bir şekilde ürünpazarlama ve yeterli miktarda hammadde bulmakta zorlandıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE STRUCTURAL ANALYSIS ANDPRODUCTIVITY EVALUTIONOF FISHERY PRODUCTSPLANTS IN KONYAMustafa TEZCANSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Animal ScienceSupervisor: Prof Dr. Ayhan ÖZTÜRK2005, Page: 31Jury: Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRKAssist. Prof. Dr. Birol DAĞAssist. Prof. Dr. Seyit Ali KAYIŞEight fishery products plants in Konya province was evaluated in respect oftheir structural analysis and productivity by having trip and filling up a survey in thecampanies.Pice perch(Stizostedion lucioperca), Tench (Tinca tinca) and Carp (Cyprinuscarpio)are the fish species processed in all inspected fishery product plants. Amongthese facilities, four of them process freshwater fish and the other four facilitiessprocess both freshwater fish and sea fishThe companies belong to their owners and completely established withthe equity capital.Seven of the facilities working with the HACCP ( Hazard Analysis CriticalControl Points ) plan and these facilities have EU standart approval certificatenumber. Only one of the facilities do not have HACCP plan and EU standartapproval certificate number. Just two of the facilities are able to make export, and theiiiothers sell their product to the export companies. The most exported product is Piceperch (Stizostedion lucioperca) fillet. The most exporting countries are Germany andSwitzerland.None of the facilities have food analysis laboratory. All the analysis are madeby County Control Laboratory.In the institutionals daily average working hours are 8, and yearly days are 258.Yearly capasity average 291 tones, and 205 tones raw material were used in 2004. Innone of facilities family employees are working.As a result, in Konya province fishery products production facilities havesufficient frastructure, technical and physical conditions, but they have difficulty infinding enough raw material and marketing their product with enough profit.