Ehrlich asit tümörü taşıyan balb/C ırkı farelerde Plantago major L. ekstraktının antitümöral etkisinin in vivo olarak araştırılması
Antitumoral effect of Plantago major L. extract against ehrlich ascites carcinoma in balb/C mice
- Tez No: 198694
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Oncology, Medical Biology
 - Anahtar Kelimeler: Plantago major L, Ehrlich, antitümöral, Balb/C, Plantago major L, Ehrlich, Antitumor, Balb/C
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünyadaki 250 000 yüksek yapılı bitkiden ancak %10'u kimyasal ve farmakolojikolarak araştırılmış vinblastin ve irinotekan gibi bitkilerden türevlenen çok etkiliantikanser ajanları geliştirilmiştir. Plantago major L.un antikanser etkisi ile ilgilibirçok in vitro çalışma bulunmasına rağmen in vivo çalışmalara rastlanmamıştır. Buçalışmada, P. major bitkisinin Ehrlich asit tümörü (EAT) taşıyan Balb/C ırkıfarelere gavaj yoluyla verilerek in vivoda antitümöral etkisi araştırılmıştır.Çalışmada 30 adet Balb/C ırkı erkek fareden oluşan üçü deney, ikisi kontrol olmaküzere beş grup oluşturulmuştur. Deney gruplarına sırasıyla 1x106 EAT hücresiperiton altına inoküle edilmiştir. İnokülasyondan sonraki günden başlanarak 10 günsüresince hayvanlara %1'lik (I.Grup), %2'lik (II.Grup) ve %3'lük (III.Grup)konsantrasyonlu P. major ekstreleri 0.1 ml/gün oral olarak verilmiştir. (+) Kontrolgrubuna sadece serum fizyolojik uygulanmış, (-) Kontrol grubuna ise sadece 1x106EAT hücresi uygulanmıştır. Deney süresince tüm grupların kilo değişimlerikaydedilmiştir. 11. günde hayvanlar sakrifiye edilerek doku örnekleri alınmış veHematoksilen-eozin boyamasını takiben patolojik incelemeleri yapılmıştır. Grup I.II. III ve (-) kontrolda tümör oluşumundan dolayı kilo artışları gözlenmiştir. Bu kiloartışları en çok (-) kontrol grubunda saptanırken en az kilo artışı ise Grup I'de tespitedilmiştir. Patolojik değerlendirmeler neticesinde de P. major ekstresinin (özellikle%1'lik konsantrasyonda) EAT oluşumunu gözle görülür bir şekilde engellediğibulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Only ten percent of the approximately 250 000 species of higher plants have beenchemically and pharmacologically investigated and found effective anticanceragents, which derived from plants such as vinblastin and irinotecan have beenprovided in current days. Despite much reports about uses of Plantago major L. asanticancer agents in vitro there is no report in vivo. In this study, we haveinvestigated antitumor activity of P. major extract in Ehrlich ascites carcinomabearing Balb/C mice in vivo. 30 male Balb/C mice were divided into 5 groups: threeof them were treatment groups and two of them were control groups (n:6).Treatment groups and negative control group were injected with EAC (1x106)intraperitoneally to develop ascites tumor. Treatment with three doses of P. major(%1, %2 and %3 extracts, 0.1 ml/day/mouse) p.o. were given for ten consecutivedays. The control groups were treated with SF (0.1 ml/day/mouse). Body weightchangings of all animals were recorded. On the eleventh day, all animals weresacrified and their tissues were stained with haematoxilen-eosin for pathologicalstudies. Body weight of group I, group II, group III and group negative control wereincreased because of tumor boarden. The maximal weight increase was recorded ingroup (-) control and the minimal weight increase was recorded in group I. Alsopathologically studies showed that P. major extract (especially %1 concentration)has inhibition effect against EAC.