Kışlık yem bezelyesi ekiminde bazı tahılların arkadaş bitki olarak kullanılması
Use of some cereals as companion crop for the growing field peas in winter condition
  1. Tez No: 198729
  2. Yazar: İBRAHİM ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TAMKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arkadaş bitki, Tahıl, Yem Bezelyesi, Verimi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZYüksek Lisans TeziKIŞLIK YEM BEZELYESİ EKİMİNDE BAZITAHILLARIN ARKADAŞ BİTKİ OLARAKKULLANILMASIİbrahim ACARSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ2005, Sayfa:44Jüri: Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİMYrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇYrd. Doç. Dr. Ramazan ACARBu araştırma 2004-2005 yetiştirme döneminde Karaman ilinde kış şartlarındayetştirilen yem bezelyesi için bazı tahılların arkadaş bitki olarak kullanılmasınıbelirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak tahıllardan arpa?Tokak157/37? (Hordeum vullgare L.), tritikale ?Tatlıcak 97?, yulaf ?Checota?(Avena sativa L.) çeşitleri ve yem bezelyesi ?B6 (Özkaynak)? (Pisum arvense L.)hattı kullanılmıştır. Deneme ?Tesadüf Blokları? deneme deseninde dört tekerrürlüolarak kurulmuştur. Denemede 10 kg/da yem bezelyesi ile 0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/datahıl karıştırılarak ekim yapılmıştır. Araştırmada bitk boyu, yeşil ot verimi, tohumverimi, bitkideki bakla sayısı, bitkideki tohum sayısı üzerinde durulmuştur. Enyüksek yeşil ot verimi 3280 kg/da ile 4 kg/da tritikale ve 10 kg/da yem bezelyesikarışımından ve en yüksek tohum verimi de 193.3 kg/da ile 10 kg/da tritikale ve 10kg/da yem bezelyesi karışımından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisUSE OF SOME CEREALS AS COMPANİON CROP FOR THE GROWİNGFİELD PEAS İN WİNTER CONDİTİONİbrahim ACARSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field CropsSupervisor Asist. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ2005, page: 44Juri: Prof Dr. Mevlüt MÜLAYİMAsist. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇAsist. Prof. Dr. Ramazan ACARThis research was conducted to determine use of some cereals as companioncrop of for the growing field peas in winter condition in Karaman during 2004 and2005 growing seasons. In the resarch ?Tokak157/37? (Hordeum vulgare L.),?Tatlıcak 97? triticale cv., Checota (Avena sativa L.) and B6(Özkaynak) (Pisumarvense L.) were used as the experimental materials. Seed of cereals and field peaswere mixed as (kg/da) 10+0, 10+2, 10+4, 10+6, 10+8 and 10+10 field peas + cereals,respectively. The experiment was designed according to the ?Randomized CompleteBlock Experimental Design? with four replications. At this research as plant height,green forage yield, seed yield, number of pods per plant and number of seeds perplant were determined. According to the results obtained, best combinations withrespec to gren forage yield (3280 kg/da) and seed yield (193.3 kg/da) were themixture of field peas with Tatlıcak 97 triticale cv. (10 + 4 and 10 + 10 kg/damixtures).Key Words :Companion Crop, Cereal, Field Peas, Yield.ii