Kefe kimyonu (Laser trilobum L.) meyvesinin bazı kimyasal özelliklerinin ve ekstraktının antibakteriyal etkisinin belirlenmesi
Determination of some chemical properties of kefe cumnin (Laser trilobum L.) fruits and its extracts antibacterial effect
  1. Tez No: 198728
  2. Yazar: AHMET PARLATAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMALETTİN SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laser trilobum, yağ asitleri, antibakteriyal etki, fiziksel vekimyasal özellikler, uçucu yağ.i, Laser trilobum, fatty acids, antibacterial effect, physical andchemical properties, essential oil.ii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKEFE KİMYONU (Laser trilobum L.) MEYVESİNİNBAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN VEEKSTRAKTININ ANTİBAKTERİYAL ETKİSİNİN BELİRLENMESİAhmet PARLATANSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Cemalettin SARIÇOBAN2005, 47 sayfaJüri: Prof. Dr. Musa ÖZCANYrd. Doç. Dr. Yüksel KANYrd. Doç. Dr. Cemalettin SARIÇOBANÇalışmada Almanya, Hindistan ve Türkiye (Mersin yöresi) bölgelerinden teminedilen kefe kimyonu (Laser trilobum) bitkileri incelenmiştir. Yapılan analizlersonucunda bitkilerin bazı kimyasal özelliklerinin bölgelere göre önemli oranda değiştiğigözlenmiştir. Bitkilerde kaproik, miristik, lignoserik ve miristoleik yağ asitlerininbulunduğu tespit edilmiştir. Uçucu yağın temel bileşenlerinin limonen ve perilaldehitolduğu tespit edilmiştir. Bitkinin K, Ca, P, Mg, Na, As ve Al mineralleri açısındanzengin olduğu gözlenmiştir. Bölge farklılığı, bitkinin bileşimindeki bazı minerallerinoranları üzerinde etkili olmuştur. Bitki ekstraktlarının bazı patojen bakteriler üzerindeönemli derecede önleyici etkisi olduğu belirlenmiştir. Uçucu yağların ise incelenendozlarda önemli bir antibakteriyal etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisDETERMINATION OF SOME CHEMICAL PROPERTIESOF KEFE CUMMIN (Laser trilobum L.) FRUITS ANDITS EXTRACTS ANTIBACTERIAL EFFECTAhmet PARLATANSelcuk UniversityGraduate School of Natural Applied ScienceDepartment of Food EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Asist Dr. Cemalettin SARIÇOBAN2005, 47 pagesJury: Prof. Dr. Musa ÖZCANAssoc. Prof. Asist Dr. Yüksel KANAssoc. Prof. Asist Dr. Yüksel KANIn this study, the fruits of Laser trilobum L. (kefe cummin) which wereobtained from Germany, India and Turkey (Mersin) regions were investigated. Somechemical properties of the fruits ranged dramatically according to regions. Caproic,myristic, lignoseric and myristoleic fatty acids were found in the fruits. Limonene andperilaldehyde were found as the main constituents of its essential oil. The fruits wererich in K, Ca, P, Mg, Na, As and Al minerals. Region diversity affected the ratios ofsome of the minerals in fruits. Fruit extracts had inhibitory effects on some patogenbacteria. Essential oils had no significant antibacterial effect in used doses.