Computer aided design of pneumatic control circuits
Pnömatik kontrol devrelerinin bilgisayar destekli tasarımı
  1. Tez No: 198731
  2. Yazar: MEHMET SİNAN GÜZELBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BAYSEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Pneumatik Devreler, Pneumatik Kontrol, Kaskad Sistemler.ii, Pneumatic circuits, Pneumatic control, Cascade systems.i
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Birbirini takip eden olay zincirlerinin otomasyon problemi en basitçe, uygun şekildetasarlanmış pnömatik kontrol devreleri kullanarak çözülür. Bu şekilde çalışanpnömatik sistemlere ?Kaskad Sistemler? denmektedir. Bu tür sistemlerin tasarımıyaygın bir şekilde bilinmekte ve doküman haline getirilmiş olmakla birlikte özelliklekarmaşık sıralandırma problemleri için uygulanması oldukça zor ve zaman alıcıolabilmektedir. Bilgisayar ve PLC kontrolüne göre bu katı mantık uygulaması dahagüvenilir, uygulaması ve bakımı kolay ve daha ucuz olmaktadır. Bu çalışmada daimasözel olarak anlatılan tasarım süreci önce bir algoritmaya dönüştürülmüş, dahasonrada Borland Delphi 7.0 dilinde yazılmış bir program haline getirilmiştir.Bilgisayar programının çıktısı farklı renklerle kodlanmış hava hatları ile birbirinebağlanmış ISO standart pnömatik semboller ile gösterilmiş bir devre resmihalindedir. Program kullanıcıların kolay kullanabildiği, basit ve hızlı bir programdır.
Özet (Çeviri)
Automation problems concerning the sequencing of successive events canmost simply be obtained by appropriately designed pneumatic control circuits. Thesepneumatic systems are called Cascade systems. Although the design of these systemsis well known and documented, doing it free hand may be quite difficult andlaborious especially for complicated sequences. Contrary to computer or PLCcontrol, solid logic is more reliable, easier to implement and maintain, and ischeaper. In this study, the design procedure, which is always given in verbal form, isconverted into an algorithm first and a computer program written in Borland Delphi7.0. Output of the computer program is in form of a circuit diagram comprising ofISO standard pneumatic symbols and color coded pipelines. The program is userfriendly, easy to use and fast.