Development of a fuzzy decision making model for personnel selection
Personel seçimi için bulanık karar verme modeli geliştirilmesi
- Tez No: 198740
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜRKAY DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Personel Seçimi, Bulanık Mantık, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Personnel Selection, Fuzzy Logic, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETPERSONEL SEÇ M Ç NBULANIK KARAR VERME MODEL GEL ŞT R LMESKANKILIÇ, HüseyinYüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Türkay DERELTemmuz 2005, 75 sayfaBu çalışmada, personel seçimi için bulanık karar verme modeli geliştirilmiştir. Personelseçimi, organizasyon ve işin gerekleri ile kişi özelliklerinin eşleştirilmesine dayanır. Bueşleştirme sırasında adaylar, işin başarıyla yürütülebilmesi için gerekli olan kriterlerdoğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulurlar. Bu değerlendirmeler belirsiz ve kesin olmayanbir takım bilgiler içerir. Klasik istatistik araçları, bu çeşit bilgilerle bir sonuca ulaşmakonusunda yetersiz kalmaktadır. Ancak ?bulanık mantık?, personel seçimi gibi belirginolmayan bilgiler içeren ve günlük hayatta sıkça karşılaşabilecek problemlerin çözümündedaha başarılıdır. Bu çalışmada, problemin çözümü için ?Bulanık değerlendirme? metoduAnalitik Hiyerarşi Prosesi'ne dayanan ? kili Karşılaştırma? tekniğiyle beraber kullanılmıştır.şin yürütülebilmesi için gerekli olan kriterlerin önem dereceleri ?ikili karşılaştırma?tekniğiyle hesaplanmış, adaylar bu kriterler baz alınarak altı-dereceli bulanık değişkenlerledeğerlendirilmiş, adayların sonuç puanları ise bulanık değerlendirme metoduylahesaplanmıştır.Önerilen model ile, Microsoft Visual Studio .NET ve Microsoft Access veritabanı programlarıkullanılarak bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hazırlanan program çeşitli gerçek?personel seçimi? problemlerinde denenmiş ve sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF A FUZZY DECISION MAKING MODELFOR PERSONNEL SELECTIONKANKILIÇ, HüseyinM.Sc. in Industrial EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Türkay DERELJuly 2005, 75 pagesIn this thesis, a fuzzy decision making model has been developed and implemented forpersonnel selection, which is a matching process of individuals? properties with job/positionand organizational requirements. Matching process is carried out by evaluating applicantsaccording to the criteria important to perform job successfully, of course these evaluationscontains vague and imprecise information. It is very difficult to manipulate these kinds ofinformation with classical statistical methods; however ?Fuzzy logic? is more successful tomodel ?personnel selection? like other real-life problems include uncertainties. ?Fuzzy rating?method is mainly used in order to solve the problem in this thesis together with PairwiseComparison technique based on the Analytic Hierarchy Process (AHP). Relative importanceof job related criteria are determined by pairwise comparison, candidates are evaluated withsix-level linguistic variables with respect to each criterion, final ratings of each candidate arecomputed by fuzzy rating method.The developed model is implemented through a computer program which is prepared by usingMicrosoft Visual Studio .NET along with Microsoft Access as database. The program hasbeen tested with real life ?personnel selection? problems as well, with positive results. Theresults are also discussed.