Performance evaluation and strategy development study using AHP and DEA for business centers
Veri zarflama analizi ve analitik hiyerarşi prosesi ile AB iş geliştirme merkezlerinin performans değerlendirilmesi ve strateji geliştirilmesi
- Tez No: 198741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL BAYKASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Merkezleri, Performans Değerlendirmesi, Veri Zarflama Analizi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Business Centers, Performance Evaluation, Data Envelopment Analysis, Analytical Hierarchy Process
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen ve yerel odalar tarafındandesteklenen İş Merkezleri'nin (AB Iş Geliştirme Merkezleri) performans değerlendirilmesietkenlik ölçümüne göre yapılmıştır. AB Iş Geliştirme Merkezleri, Gaziantep, İzmir ve Kocaelibölgelerinde kurulmuş ve KOBİ lere danışmanlık, eğitim ve biligi hizmetleri sunmaktadırlar.Üç ayrı ilde kurulmuş olmasına rağmen aynı tür girdilere ve çıktılara sahip olan AB IşGeliştirme Merkezleri'nin performans değerlendirmesinde Veri Zarflama Analizi yöntemikullanılmıştır. Veri Zarflama Analizinde kullanılacak girdilerden iki tanesi nicel girdiolduğundan nitel girdiye dönüştürülmesi için Analitik Hiyerarşi Prosesi kullanılmıştır.Analitik Hiyerarşi Prosesi için kriterler belirlenmiş ve katılımcılaraın yardımı ile anket vebeyin fırtınası gerçekleştirilerek nicel veriler nitel verilere dönüştürülmüştür. AnalitikHiyerarşi Prosesini hesaplamak için Microsoft Excel'de uygun model formüle edilmiştir. VeriZarflama Analizi için ise Warwick DEA Software kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, performance evaluation has been carried out according to efficiencymeasurement for Business Centers which are financed by the European Commission andsupported by local chambers. Three Business Centers were established in Gaziantep, Kocaeliand Izmir. The Centers deliver consulting, training and information services to Small andMedium sized Enterprises. In the performance evaluation of Business Centers which havesimilar inputs and outputs, Data Envelopment Analysis has been used even tough they areestablished in different regions. The two inputs used in Data Envelopment Analysis arequalitative and they have been transformed into quantitative variables using AnalyticalHierarchy Process. Criteria have been defined for Analytical Hierarchy Process and with theparticipants? support and brain storming session, qualitative data was transformed intoquantitative data. In order to perform the Analytical Hierarchy Process, a model has beenformulated in Excel Sheet. In order to calculate efficiency the Warwick DEA Software wasused.