A hybrid multi-criteria decision-making model for air traffic controller recruitment, case study: Rwanda
Hava trafık kontrolörü işe alımı için hibrit çok kriterli karar verme modeli, Ruanda örneğı
- Tez No: 900282
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERİÇ H. GÖKDALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hava Trafik Kontrol, Hava Sahası Yönetimi, Çok Kriterli Karar Verme, Air Traffic Control, Air space Mangement, Multi-Criteria Decision-Making
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Hava taşımacılığında 1980ler sonrasında yaşanan serbestleşme, liberalleşme, özelleşme ve küreselleşme eğilimleri, Dünya'da sosyal, kültürel ve ticari ilişkilerin de hızla gelişmesinin etkisi ile havayolu ulaşımına talebin artması sonucu, bu talep karşısında Dünya hava sahasında her geçen gün artan uçak sayısı, hava sahalarının emniyetli ve etkin kullanımını ve yönetimini son derece önemli bir konuma taşımıştır. Hava trafik kontrolörleri hava sahası kullanımı ve yönetiminde oldukça önemli rolleri olup, Sivil Havacılık Otoriteleri tarafından sağlık ve yetenekleri açısından bu mesleğe uygun olabilecek adayların seçiminin zorlu, adil ve dikkat gerektiren bir süreç olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada hava trafik kontrolörlerinin işe alım süreçlerinde bireysel sağlık ve yeteneklerinin Çok Kriterli Karar Verme yaklaşımıyla değerlendirilerek en nitelikli adayların seçilebilmesini amaçlayan bir model önerilmiştir. Model, kriterlerin önem ağırlıklarını belirlemek için Analitik Hiyerarşi Süreci ve alternatiflerin değerlendirilmesi için Bulanık TOPSIS ve MOORA yöntemlerinin entegre olarak kullanıldığı iki aşamalı değerlendirme süreci önermektedir. Model, hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini yönetiminde emniyet ve güvenlik hassasiyetlerindeki hayati rolleri gözönüne alındığında bu rollerinin gerektirdiği ilk aşamada sağlık gereklilikleri, ikinci aşamada eğitim, bilişsel/ yetenek, iletişim ve kişilerarası beceriler düzeyinde yeteneklerinin ön plana çıkarılarak adayların seçimini sağlamaktadır. Model uygulaması Ruanda Sivil Havacılık Otoritesinin hava trafik kontrolörü işe alım sürecinde yer alan 20 aday üzerinden yapılmış, değerlendirmeler işe alım sürecinde görevli pilotlar ve ATC personelleri tarafından yapılmıştır. Çalışmada oluşturulan modelde yer alan kriterlere sivil havacılık otoritelerinin verdiği önem dereceleri hava trafik kontrolörlüğünün gerektirdiği sağlık gereklilikleri ve bireysel yetenek ve becerilerin adayların değerlendirilmesinde çok daha adil olunmasında ve çok daha üstün adayların seçiminde etkili olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the increase in demand for air transportation with the effect of the rapid development of social, cultural and commercial relations in the World, and deregulation, liberalization, privatization and globalization trends in air transportation after the 1980s, the increasing number of aircraft in the World's airspace in response to this demand, has made the safe and effective use and management of airspaces extremely important. Air traffic controllers have very important roles in the use and management of airspace, and it is inevitable that the selection of candidates who may be suitable for this profession in terms of their health and abilities by the Civil Aviation Authorities is a difficult, fair and careful process. In this study, A model has been proposed that aims to select the most qualified candidates by evaluating them with the Multi-Criteria Decision Making approach. The model proposes a two-stage evaluation process in which the Analytical Hierarchy Process is used to determine the importance weights of the criteria and the Fuzzy TOPSIS and MOORA methods are used integratedly to evaluate the alternatives. Considering the vital role of air traffic controllers in safety and security considerations, in air traffic management, the model ensures the selection of candidates by highlighting the health requirements required by these roles in the first stage, and their abilities in the level of education, cognitive/ability, communication and interpersonal skills in the second stage. The model application was made on 20 candidates in the air traffic controller recruitment process of the Rwanda Civil Aviation Authority, and the evaluations were made by the pilots and ATC personnel in charge of the recruitment process. In the study, it has been emphasized that the importance degrees given by civil aviation authorities to the criteria in the model created, the health requirements and individual talents and skills required by air traffic controllers, are effective in making the evaluation of candidates more fair and in the selection of superior candidates.