Sinop kıyılarında küçük pelajik balıkların yumurta üretimi ile yumurta ve larvalarının dağılımı
EGG production and distribution of EGG and larvae of small pelagic fish in Sinop coast
- Tez No: 198763
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balık Yumurta ve Larvaları, Karadeniz, Jelimsi Organizmalar, Kopepod, Fish egg, Larvae, Black Sea, Gelatinous organisms, Copepoda
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ivSİNOP KIYILARINDA KÜÇÜK PELAJİK BALIKLARIN YUMURTAÜRETİMİ İLE YUMURTA VE LARVALARININ DAĞILIMIÖZETBu araştırmada Kasım 2002-Kasım 2003 tarihleri arasında Sinop kıyılarındaküçük pelajik balıklardan çaça (Sprattus sprattus), hamsi (Engraulis encrasicolus) veistavrit (Trachurus mediterraneus) balıklarının üreme zamanları ve yumurta miktarlarıincelenmiştir. Bölgede seçilen altı istasyonda, vertikal ve horizontal olarak planktonçekimleri yapılarak gerek yumurta ve larvaların, gerekse kopepod ve jelimsiorganizmaların dağılımı ve bollukları tespit edilmiştir.Plankton çekimlerinde örneklenen çaça, hamsi ve istavrit balıklarının yumurtasayıları sırasıyla; vertikal çekimlerde 35,9±19,68; 27±9,26; 2,8±1,11 adet ikenhorizontal çekimlerde 21,4±6,42; 80,6±34,52; 5,2±1,87 bulunmuştur. Larva sayıları iseçaça ve hamsi için sırasıyla vertikalde 2,7±1,58; 8±2,52 iken horizontalde 8,2±3,08;22,3±11,3 adet olarak belirlenmiştir. Çaçanın Ekim-Nisan, hamsinin Mayıs-Eylül veistavritin Nisan-Eylül arasında ürediği tespit edilmiştir. Çaça, hamsi ve istavritbalıklarında ortalama bireysel yumurta üretimi sırasıyla 2698±272, 3843±769,16177±662 adet bulunmuştur.İstasyonlarda belirlenen balık yumurta ve larva sayısı ile kopepod ve jelimsiorganizma miktarları arasında pozitif bir ilişki tespit edilememiştir. Ancak veriler diğerçalışmalarla karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vEGG PRODUCTION AND DISTRIBUTION OF EGG AND LARVAE OFSMALL PELAGIC FISH IN SINOP COASTABSTRACTIn this study, spawning season and egg quantity of eggs and larvae of smallpelagic fishes; sprat (Sprattus sprattus), anchovy (Engraulis encrasicolus) and mackerel(Trachurus mediterraneus) were investigated between 2002 November and November2003 in Sinop coast. A total of six stations were selected and plankton tows were madeboth vertically and horizontally. The distribution and the abundance of both egg andlarvae and also copepoda and gelatinous organisms were determined.In sampled plankton tows mean egg quantity of sprat, anchovy and mackerel werefound 35.9±19.68, 27±9.26 and 2.8±1.11 by vertically hauls and 21.4±6.42, 80.6±34.52;and 5.2±1.87 by horizontally hauls, respectively. Larvae numbers of sprat and anchovywere 2.7±1.58 and 8±2.52 by vertically hauls and 8.2±3.08 and 22.3±11.3 byhorizontally hauls, respectively. The spawning seasons of sprat, anchovy and mackerelwere between October and April, between May and September and between April andSeptember, respectively. The mean individual egg production of sprat, anchovy andmackerel were 2698±272, 3843±769 and 16177±662, respectively.No positive correlations wee found between the numbers of fish egg and larva andthe amount of copepoda and gelatinous organisms in the stations. On the other hand, theresults were compared with those from other studies and discussed.