İrido-tanı amaçlı görüntü işleme sistemi
An image processing system for iridodiagnostics
  1. Tez No: 198772
  2. Yazar: YAŞAR NURİ SEVGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇİNGİZ EFENDİYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ridoloji, rido-tanı, ris, Spiral (Sarmal) Tarama, Görüntü leme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
iÖZETR DO-TANI AMAÇLI GÖRÜNTÜ LEME S STEMrido-tanı amaçlı görüntü sistemleri donanım ve yazılımdan olu an sistemlerdir.Kullanılan donanımsal yapı genellikle ı ık kayna ı, büyüteç ve kameradanolu maktadır. A ırlıklı olarak foto raf makinesi yada video kamera eklenmibiyomikroskoplar kullanmaktadır. Söz konusu biyomikroskoplar daha çok yarık lambalı(Slit Lamp) olanlardır. Günümüzde artık bu donanıma görüntünün i lenmesi, analizi veizlenebilmesi amacıyla bilgisayar sistemleri de eklenmi tir.ridoloji, kökleri binlerce yıl geçmi e dayanan ancak son birkaç yıldır üzerindeyo un çalı malar yapılan genç bir bilim dalı olmasından ve temel nesnesi olan irisingenel niteliklerinden dolayı bu çalı mada bir uygulama alanı olarak tercih edilmi tir.Görüntüleme üzerine en genel ve yaygın kullanılan sistemler TV sistemleridir.Bu sistemler görüntülerin alınmasında ve i lenmesinde yaygın olarak ortogonal taramakullanırlar. Hareketli görüntülerin olu turulmasına yönelik bu sistemlerde ortogonaltaramanın kullanılması, zorunlu olarak dar süreli satır geri dönü lerine gereksinimduyulması nedeniyle, frekans bandını geni letmektedir. Gerçekte hareketli görüntülerdurgun karelerden olu maktadır. Gerek analog ve gerekse sayısal ortogonal ilkeye göreçalı an bütün sistemlerde her bir kare yatay satırlardan olu maktadır. Her bir kareninolu turulmasında satırdan satıra geçi te sinyal süreklili i bozulmaktadır.Amaçlanan do rultuda görüntülerin i lenmesi, taranması ve görüntüye ili kinverilerin dosyalanması için görüntü nitelikleri dikkate alınarak farklı taramayakla ımlarının kullanılması da olanaklıdır. Dairesel nitelikli görüntülerin taranması vei lenmesinde kartezyen koordinat sistemi yerine polar koordinat sisteminin kullanılmasıgörüntünün do asına uygun bir yakla ımdır. Bunun içinde en uygun tarama spiraltaramadır.Bu tez çalı masında gerek elde edilen sinyalin frekans tayfını daralttı ı vegerekse dosyalanmak istenen verilerin daha küçük alanda tutulmasına olanak sa ladı ıiçin farklı bir tarama yakla ımı olarak dairesel nitelikli görüntülerin alınması vei lenmesinde Spiral Tarama seçilmektedir. I ık toplanma ilkesine göre çalı an biriisistemde tarama hızının de i imine ba lı olarak alınan sinyal üzerinde genlikmodülasyonu olu maktadır. Bu olumsuzlu u engellemek için spiral taramada, spiralyörünge boyunca hızın de i mez tutulması önemlidir. Günümüzde hızla geli enteknolojinin sunmu oldu u olanakları de erlendirerek yüksek çözünürlüklü YBA(CCD) algılayıcılardan alınan görüntüler üzerine spiral taramanın uygulanması daolanaklıdır. Bu de erlendirilerek yüksek çözünürlükte YBA algılayıcı içeren birgörüntüleyiciden alınan tam kare görüntüler spiral taranmaktadır. Bu durumda bilede i mez örnekleme aralıkları için çizgisel hızın de i iminin engellenmesigerekmektedir. Bu amaçla spiral tarama için ba ıntılar geli tirilmi , iridolojik amaçlıuygulamalar yapılarak sonuçları alınmı tır.rido-tanısal amaçlı haritalardan elde edilen yansıma alanlarının polarkoordinatlarda dinamik yakla ımla iris üzerine dü ürülmesi sa lanmı tır. Ön tanıamacıyla kullanılabilmek üzere iris üzerinde olu an pigmentasyon ve patolojileringörüntülenmesi, hangi organa ili kin yansıma alanına dü tü ünün yada her hangi biryansıma alanında patolojik de i imlerin olup olmadı ının belirlenebilmesi ve ayrıntılıincelenebilmesi amacıyla gerekli yazılımlar da yapılarak görüntüleme ve görüntü i lemesistemi olu turulmu tur.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTAN IMAGE PROCESSING SYSTEM FOR IRIDODIAGNOSTICSThe image processing system for iridodiagnostics consists of hardware andsoftware. In the hardware structure,images are mostly acquired by a photo or videocamera supplemented biomicroscopes These biomicroscopes usually were of the slitlamp including type. Nowadays, computers are added to the biomicroscopic tools forimage processing tasks.In this work, iridology is chosen as an application area since it has a backgroundof thousand years but has become a relatively new branch of science and due to thegeneral specifications of its main topic, namely the iris.For imaging tasks, TV systems are the most widespread and are in general use.In these systems, orthogonal scanning is widely used for acquiring and processing theimages. In these systems for the construction of moving images, the use of orthogonalscanning widens the frequency band , due to its requirement of short durationhorizontal backward pulses.. In real applications, moving images consist of staticimages. In all system including analogous or digital orthogonal principles, each frame isformed by horizontal lines. The continuity of the signal is deformed while passing fromone line to the other line.To overcome this problem for acquiring, scanning, storing and processing theimages by taking into account the attributes of the original image, it is possible to usedifferent scanning approaches. In order to scan and process radial characteristic basedimages, using polar coordinate system is better than the using rectangular coordinatesystem. The best system for this purpose is the spiral scanning.In this thesis work, a spiral scanning system for acquiring and processing radialcharacteristic based images is proposed due to its ability to reduce the frequencyspectrum of the image and take less space data area than the traditional ones. In ananalogous system that works in line with the light accumulating principle for spiralscanning, velocity must be kept constant along the spiral path. However, due to thedevelopments in computer technology, the use of spiral scanning technique is possibleivon the images obtained from CCD?s. based on this, full frame images acquired from ahigh resolution CCD system are subjected to spiral scanning.Even in this case, keepingorbital velocity constant is a requirement.. For this purpose, necessary relations areobtained and they are applied to radial characteristic based images. ridologicalapplications have been carried out and results have been obtained.Reflection areas, which are obtained from iridologic charts in polar coordinates,have been verified on iris by a dynamic approach. The necessary software has been builtup and complete image processing system is composed for processing and imaging ofpigmentation and pathologies on iris.Key WordsIrıdology, Iridodiagnostics, Iris, Spiral Scanning, Image Processing,