Türkiye'de üretilen bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinde tane doldurma oranı ve tane doldurma süresi üzerine bir araştırma
A study on grain filling rate and duration of some bread and durum wheat variaties grown in Türkiye
- Tez No: 198834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Buğday, Verim Komponentleri, Tane DoldurmaOranı, Tane Doldurma Süresi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada 7 ekmeklik, 5 makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Deneme;tesadüf blokları deneme deseninde, 4 tekerrürlü olarak, kuru koşullarda, 2003-2004yetiştirme döneminde Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ATAE) denemetarlalarında kurulmuştur.Bu çalışmanın amacı denemede kullanılan çeşitlerin Eskişehir koşullarında tanedoldurma süresi (TDS) ve oranını (TDO) belirlemek ve bu karakterlerin verim ve verimkomponentleriyle olan ilişkilerini araştırmaktır.Tane doldurma süresi hariç fizyolojik ve morfolojik karakterlerle ilgili olarakgenotipler arasında istatistiksel olarak güvenilir farklar oluşmuştur. Çeşitler arasındabaşaklanma, çiçeklenme, başaklanmadan çiçeklenmeye kadar gün sayıları, bitki boyu,m2 de başak, başakta tane sayıları, bin tane ağırlığı, verim, hektolitre ağırlığı ve TDOkonularında %1 düzeyinde farklılık mevcut olup, TDS yönünden farklılık anlamsızbulunmuştur. Tane oluşumuyla büyüme derecesi gün olarak ifade edilen zaman faktörüarasındaki regresyon analizi en iyi sonucu kübik denklem ile vermiştir.TDO, TDS ile negatif, bin tane ağırlığı ile pozitif korelasyon vermiştir. TDS ilesadece bitki boyu arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Verim ile tane doldurmaözellikleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
7 bread wheat and 5 durum varieties were used in this study. The experimentwas carried out under rainfed conditions at the Eskişehir Anatolian AgriculturalResearch Institute?s experiment field in 2003-2004 growing season, using RandomizedComplete Block Design with 4 replications.The objective of the experiment was to study the grain filling durations and grainfilling rates of the varieties under Eskişehir conditions, and the relation of theseparameters with yield and yield components.Statistically significant differences among varieties have been obtained in allmorphological and physiological characters except for grain filling duration. Thedifferences among varieties were significant for heading date, flowering date, number ofdays from heading to flowering, plant height, numbers of spikes per area and grains perspike, thousand grain weight, grain yield, hectoliter weight and grain filling rate but notsignificant for grain fill duration. Regression analysis of grain weight accumulationover time, expressed as growing degree days, gave the best result with a cubic equation.Grain filling rate gave a negative correlation with grain filling duration and apositive correlation with thousand grain weight. Grain filling duration gave positivecorrelation only with plant height. There was any significant correlation between grainyield and grain filling properties.Keywords : Eskişehir, Wheat, Yield Components, Grain Filling Rate, Grain FillingDuration