Uçucu küllü betonarme elemanlarda donatı korozyonunun hızlandırılmış yöntemlerle araştırılması
Research of reinforcement corrosion on reinforced concrete members with fly ash by accelareted methods
- Tez No: 198841
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, aderans, korozyon, hızlandırılmış korozyon deneyi, Durability, adherence, corrosion, accelerated corrosion test
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETDoğru tasarlanmış, geçirimsiz ve kaliteli bir beton içerisindeki donatının korozyonauğraması oldukça zordur. Beton donatıyı korozyona karşı hem fiziksel olarak hem dekimyasal olarak korumaktadır. Betonun bu olumlu özeliklerine rağmen günümüzdehalen beton üretiminde yapılan hatalar nedeniyle korozyon yapıların servis ömürlerinibelirleyen en önemli faktörlerden birisi olmayı sürdürmektedir.Korozyona karşı daha etkili beton üretmek amacıyla yaptığımız çalışmada CEM II/B32.5 R, CEM I 42.5 R ve CEM I 52.5 N çimentoları kullanılarak ve bu çimentoları da300 ve 375 dozajlarında kullanarak katkısız ve % 10 ve 20 oranında uçucu kül katkılıolmak üzere beton karışımları hazırlanmıştır. Ayrıca numunelere 28 ve 180 gün olmaküzere iki farklı kür uygulanmıştır. Böylece toplam 36 farklı seri üretim yapılmıştır.Üretilen bu betonların mekanik ve fiziksel özelikleri belirlenmiştir. Ayrıca beton içinedonatıların dikildiği lolipop şeklinde üretilen numunelerde hızlandırılmış korozyondeneyleri yapılarak betonlarda hasar oluşum süreleri belirlenmiştir. Lolipop şeklindeüretilen numunelerde korozyon sonrası oluşan aderans kayıplarının belirlenmesiamacıyla, hızlandırılmış korozyon deneyinden sonra aderans deneyleri yapılarakaderans kayıpları da bulunmuştur. Aderans deneyleri için hızlandırılmış korozyondeneyi uygulanmayacak olan, iki gün boyunca uygulanacak olan ve numunelerde hasaroluşuncaya kadar uygulanacak olan üç farklı numune grubu üretilmiştir. Böylecehızlandırılmış korozyon deneyi uygulanmayacak olan kontrol grubuna göre korozyonauğratılmış diğer numunelerin aderans kayıpları belirlenmiştir.Yapılan çalışmaların sonucunda hızlandırılmış korozyon deneyi sonrasında betoniçerisindeki donatının korozyona uğradığı, beton içerisinde genleşmelerin oluştuğu venumunelerin çatladığı yani hasara uğradığı görülmüştür. Hasar oluşum sürelerikullanılan çimentonun tipine ve uçucu kül miktarına göre farklılıklar göstermiştir.Kullanılan uçucu külün artmasıyla da hasar oluşum sürelerinin arttığı görülmüştür.Ayrıca dozaj miktarının artmasıyla da hasar oluşum süreleri artmıştır. Korozyon sonucuhasara uğrayan numunelerde aderansın çok büyük oranlarda azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe corrosion of reinforcement is difficult in a correct designed, impermeable and highquality concrete. Concrete protects the reinforcement against corrosion physically andalso chemically. Despite of the useful properties of concrete, because of contemporaryproduction faults of concrete, corrosion is the still one of the important distinctivemarks of structure life.At this study; to produce more durable concrete against corrosion, three differentconcrete mixtures as free from additives and as containing 10 % and 20 % of fly ashadditives, prepared by using CEM II/B 32.5 R, CEM I 42.5 R and CEM I 52.5 N typescement at the dosages of 300 and 375. Also specimens cured 28 and 180 days to have36 different series productions. Mechanical and physical properties of all thesespecimens determined. Also accelerated corrosion tests held to the lollipop shapedspecimens that their reinforcement set vertically and damage formation timesdetermined. After the corrosion at lollipop shaped specimens, adherence experimentsdetermined the adherence looses at these specimens. Three different specimen groupsformed as not conducted accelerated corrosion experiment group, carried outaccelerated corrosion experiment for two days group, and finally carried out acceleratedcorrosion experiment until damage occurs group for adherence tests. So adherencelooses determined compared with the corroded and non corroded control groups.These studies show that after the accelerated corrosion tests, reinforcement corroded inthe concrete, dilatations occurred in the concrete and cracks namely damages occurredat concrete. Damage occurrence time depend on used cement type and the quantity offly ash in the concrete. If the fly ash quantity and dosage increase, damage occurrencetime increase. Adherence ratio decreased so much at damaged specimens aftercorrosion.