Uçucu küllü harçların NaCI MgSO4 çözeltileri içerisindeki davranışları
Behaviour of the mortars with fly ash in NaCI and MgSO4 solutions
- Tez No: 198846
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harç, Uçucu kül, dayanıklılık, sülfat etkisi, klor etkisii, Mortar, fly ash, resistance, effect of sulphate, effect of chlorinei
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETBu çalışmada NaCl ve MgSO4 çözeltilerinin; normal harçların, % 20 ve % 50 uçucukül (UK) katkılı harçların mekanik ve fiziksel özeliklerine etkileri deneysel olarakaraştırılmıştır. Çalışmada Çayırhan termik santralinden temin edilen F sınıfı UK,Eskişehir çimento fabrikasından alınan PÇ 42.5 çimentosu, Set çimento TrakyaFabrikası'ndan temin edilen standart kum ve Eskişehir şebeke suyu kullanılmıştır.Yirmi sekizinci gün başlangıç kabul edilerek 28, 56 ve 90. günlerde eğilmede çekme,basınç, birim ağırlık, hacimce su emme, kılcal su emme, rezonans frekansı ve ultrasesgeçiş süresi deneyleri yapılmıştır. Boyutları 40x40x160 mm olan her seriden yirmiyedi adet numune, sodyum konsantrasyonu 40000 mg/lt olan NaCl çözeltisinde,sülfat konsantrasyonu 40000 mg/lt olan MgSO4 çözeltisinde ve su içindebekletilmişlerdir. Bu deneylerin tümü Eskişehir, Osmangazi Üniversitesi,Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, nşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı MalzemesiLaboratuvar'ında gerçekleştirilmiştir.Numunelere uygulanan hasarsız ve hasarlı deneyler sonucunda MgSO4 çözeltisiiçerisinde bekleyen numunelerin eğilmede çekme dayanımlarındaki artış, NaClçözeltisi içerisinde bekletilen numunelerin eğilmede çekme dayanımlarındaki artıştandaha düşüktür. Bundan dolayı MgSO4 çözeltisinin numunelere NaCl çözeltisindendaha fazla zarar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this research, the effects of NaCl and MgSO4 solutions on the mechanical andphysical properties of normal mortars and mortars with 20 % and 50 % fly ash (FA)additions have been investigated experimentally. The class F fly ash obtained fromÇayırhan Thermal Power Plant, the portland cement (PC 42.5) obtained fromEskişehir Cement Factory, the standard sand obtained from Set Cement Factory inTrakya and Eskişehir city water have been used in this research.After leaving the specimens in the cure for 28 days, starting from the next 28th day,flexural strength, compressive strength, unit weight, volumetric water absorption,cappilary water absorbtion, rezonance frequency and ultrasonic pulse velocity testshave been carried out at 28th, 56th and 90th days. Twenty seven specimens have beenkept in NaCl solution with 40000 mg/lt sodium concentration, twenty sevenspecimens have been kept in MgSO4 solution with 40000 mg/lt sulfate concentrationand other twenty seven specimens have been kept in water, each with 40x40x160 mmdimensions. All these experiments have been carried out in the Materials ofConstruction Laboratory of Civil Engineering Department of Eskişehir OsmangaziUniversity.As a result of the non-destructive and destructive tests carried out on the specimens,the increase in the flexural strength of the specimens kept in MgSO4 solution is lowerthan that of the ones kept in NaCl solution. Thus it has been seen that MgSO4deteriorates the specimens more than the NaCl solution.