Yapı ürünlerinin seçiminde yararlanılan ürün bilgileri bilişim sistemi için bir model önerisi
A new model approach for building material information technology system selecting the building material
- Tez No: 198847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ürün seçimi, seçim, ürün bilgileri, bilişim, yapı ürünleri bilişimi, Product selection, selection, product information, information technology, building products information technology
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETÜretilecek bir yapının, kullanıcı isteklerine yanıt verebilir özelliklere sahip olabilmesi oyapıda kullanılan ürünlerin özellikleri ile ilgilidir. Yapı ürünlerinin seçiminde karar vericikonumda olan mimar, yapının ömrü boyunca işlevini yerine getirebilecek olan ürünüseçerken, kullanıcı istekleri, ürün özellikleri, çevresel etmenler, ekonomik özellikler⦠vb pekçok değişkeni değerlendirmek zorundadır. Ürün seçiminde doğru sonuca ulaşabilmek için,tüm bu değişkenler tek tek değerlendirilmeli ve seçim bu değerlendirilme ışığındayapılmalıdır.Bu çalışma, yapı ürünlerinin seçiminde yararlanılacak ürün bilgileri bilişim sisteminin nasılolması gerektiğini içermektedir.Çalışmanın birinci bölümünde konunun amacı ve içeriği belirtilmiştir.kinci bölümde, ürün seçim sistemi ve ürün bilgilerinin ürün seçimindeki yeri aktarılmıştır.Üçüncü bölümde, bilgi, bilişim, veri, sistem, bilişim sistemi gibi konu ile ilgili kavramlar,bilişim sistemlerinin alt sistemleri ve ürün bilgilerinin sınıflandırılmasında yararlanılacaksınıflandırma kuramı incelenmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde, dünyada ve Türkiye'de geliştirilen yapı ürünlerisınıflandırma ve bilişim sistemleri incelenmiştir.Beşinci bölümde, dördüncü bölümde incelenen sistemlerden yararlanılarak yapı ürünleri ürünbilgileri sınıflandırılmış ve özellikleri incelenmiştir.Altıncı bölümde, çalışmanın amacı olan yapı ürünleri ürün bilgileri bilişim sistemi önerisigetirilmiş, sistemin yapısı ve bileşenleri açıklanmıştır.Sonuç bölümde ise geliştirilen ürün bilgileri bilişim sisteminin, ürün seçimine getirdiğiyararlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe ability of a building serving needs of users is directly related to building material. Thearchitect who is in the position to decide selection of building products has to evaluate manyvariables like user?s needs, product?s properties, environmental and economical properties etc.when selecting the product which will be useful during the building?s usage.To reach the correct result in selecting products, all these variables have to be evaluated andselection must be done with the help of this evaluation.Aim of this study is utilization how a building product?s information technology system canbe developed for building products? selection.In the first chapter of this study, the subject?s purpose and content were determined.In the second chapter, the product selection system and the place of product information in theproduct selection is explained.In the third chapter, the concepts as information, information technology, datum, system,information system, the sub systems of information technology systems and classificationtheory that are useful in the classification of product?s information were examined.In the fourth chapter of this study, the building product?s classification and informationtechnology systems developed in the world and Türkiye is investigated.In the fifth chapter, product information of building products is classified and their propertiesexamined by using the systems investigated in the fourth chapter.In the sixth chapter the suggestion for building product?s information technology system thatis the purpose of the study was presented, the system?s structure and components is alsoexplained in this chapter.In the results chapter, the benefits and suggestions that are brought by developed productinformation technology system brought to building product selection is explained.