Mimari yapılarda hareket çeşitlerinin incelenmesi ve hareketin mimari tasarımda kullanılması
Analyzing types of motion in architectural buildings and architectural design
  1. Tez No: 198854
  2. Yazar: ÇAĞRI EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: hareket, uyarlanabilirlik, esneklik, adaptasyon, değişebilirlik, Motion, adaptable, flexible, kinetic, adjustable
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETBu çalışmada mimarlıkta hareket kavramı incelenmekte, hareketin mimarlığa katkısı vemimarlığa getirecekleri sorgulanmaktadır. Bugüne kadar mimari yapılar durağankenmekânları kullanan insanlar bu durağan mimarlığa uygun olarak hareket etmekte, buna uygunbir yaşam tarzı geliştirmekte ve mekânlar belli fonksiyonlara hizmet etmekteydi. Buçalışmada, bunun tersi olan durum, yani mimari yapıların kendisinin ya da belli bölümlerininhareketli olması durumu, insanların tasarıma ya da çevreye göre uyum sağladığı değil,tasarımın insan yaşamına ve çevresel koşullara uyum sağladığı durum incelenmekte, ayrıca buamaçla geliştirilen yeni sistemler ve malzemelerle ulaşabileceği noktalar irdelenmektedir.Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde, yeni malzemeler ve yeni sistemler doğrultusundahareketsiz mimarlıktan çok, değişebilir, uyarlanabilir mimari örnekler sıkça karşımızaçıkmakta ve bu alanda sınırlar zorlanarak daha çeşitli arayışlara doğru gidilmektedir. Bu tezdehareketin mimarlıkta önemli bir yeri olduğu göz önünde bulundurularak, hareketin mimarlığagetireceği yenilikler ve değişebilen, uyarlanabilen sistemlerin potansiyelleri araştırılmıştır.Ayrıca hareketli sistemler konusunda çeşitli sınıflandırmalar yapılmış, bu alandaki örnekleretraflıca incelenmiş, doğadaki hareketler, canlıların çevresine nasıl uyum sağladıklarıaraştırılmış ve geliştirilen hareketli sistemlerle karşılaştırılması yapılmış, doğadakimalzemeler ve bugün geliştirilen malzemeler arasındaki bağıntı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTo date, people adapted themselves and their lives to an architecture stabile and spacesachieved limited functions. This dissertation is concerned with the contrary of this situation,in other words, instead people adapt themselves to their environment, it has been exploredthat building adapting to people necessities and to the changes in the environments.Moreover, new construction systems and materials which permit the adaptability inarchitecture are examined carefully.Today, emergent technologies and new construction systems and materials allow adaptableand flexible architecture. The present dissertation describes advantages of motion andpotentials of adjustable and changeable systems. Furthermore, kind of movements areclassified, examples are examined very closely, movement in nature and how animals andplants adjust themselves to their environments are discussed and relationship between kineticsystems, flexible materials in architecture and nature are observed.