Landsat ETM verisi kullanılarak arazi örtüsünün expert sistem yöntemiyle sınıflandırılması
Land cover classification with an expert system method using landsat ETM data
- Tez No: 198875
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Görüntü sınıflandırma, Uzman sistem, Obje yakalama, Uzmansınıflandırma, Image classification, Expert system, Image interpretation, Expert classification
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tezin başlığı : Landsat ETM Verisi Kullanılarak Arazi Örtüsünün Expert SistemYöntemiyle SınıflandırılmasıYazar : Oğuzhan KAHYAÖZETUzaktan algılamada yaygın olarak kullanılan görüntü sınıflandırma işleminde daha iyi birsınıflandırma doğruluğu elde etmek için, uzman (hipotez testi) sistem yer referanslı diğeryardımcı verilerle (arazi kullanım, konumsal doku ve sayısal yükseklik modeli) birleştirilerekbir bilgi katmanı oluşturulur. Arazi kullanım verilerinin geometrik ve zamansal dağılımları,kent ile ilgili ekolojik araştırmalar için önemli verilerdir.Yapılan çalışma, uydu görüntüleri yardımıyla bir uzman sınıflandırma işleminingerçekleştirilmesidir. Her bir pikseli ait oldukları sınıf değerlerine atamak için çeşitli verilerlebirlikte mantıksal kurallar ve algoritmalar kullanılmıştır.Uzman sınıflandırma, etkili bir bilgi bütünleştirme yöntemi olarak görüntüden obje yakalamaişleminde daha elverişlidir. 2000 yılına ait Landsat ETM görüntüsü, en yakın benzerlikyöntemi kullanılarak arazi kullanım türlerine göre yedi sınıf için sınıflandırılmıştır. Ayrıcagörüntüye ait ETM verilerinin dokusal yapısı (spatial texture) hesaplanmıştır. Daha sonra, ekbilgilerin (texture, arazi kullanımı vb.) kullanımı ve sınıflandırmaya dahil edilmeyen verilerinkatılımı ile kesin bir sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir.Uzman sınıflandırma sonucunda elde edilen sınıflandırmanın toplam doğruluğu %95.80olarak bulunmuştur. Her bir sınıf için kullanıcı doğruluğu %75-100 arasında değişen değerleralmıştır. Burada tanımlanan metodoloji, arazi kullanım türlerindeki çeşitliliğin izlenmesindeve tespit edilmesinde etkin bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Title of thesis : Land Cover Classification with an Expert System Method Using LandsatETM DataAuthor : Oğuzhan KAHYAABSTRACTExpert systems allow for the integration of remote sensed data with other sources ofgeoreferenced information (such as land use data, spatial texture, and digital elevation model(DEMs) to obtain greater classification accuracy. The spatial and temporal distribution of landcover is a fundamental dataset for urban ecological research.In this study, the design and implementation of an expert system for image classification isdiscussed. Logical decision rules are used with the various datasets to assign class values toeach pixel.Expert system is very suitable for the work of image interpretation as a powerful means ofinformation integration. ETM data acquired in 2000 were initially classified into seven classesfor land cover using a maximum likelihood decision rule. In addition, spatial texture of theETM data was calculated. An expert system was constructed to perform postclassificationsorting of the initial land cover classification using additional spatial datasets (such as texture,land use data).The overall accuracy of expert classification was 95.80%. Individual class accuracy rangedfrom 75% to 100% for each class. The methodology described here will be used to monitorand determine future land cover changes.