Sıcaklık ölçüm tekniklerinin kalibrasyon metodları açısından incelenmesi
Examination of temperature measurement technics aspect calibration methods
  1. Tez No: 198882
  2. Yazar: EMRE BAYRAKLILAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sıcaklık, kalibrasyon, platin resistans termometre, sıcaklık kalibratörü, sıcaklık sensörleri, sıcaklık ölçüm teknikleriix
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETSon yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte araştırma-geliştirme ve üretimde kullanılan ölçü vekontrol cihazları kaliteyi yükselten ana unsurlardan biri haline gelmiştir.Bilim ve teknolojinin gelişmesi ve endüstriyel uygulamaların başarıya ulaşması, hassas,doğruluğu yüksek ve güvenilir ölçümlerin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu gün teknolojikilerleme olarak nitelendirilen birçok çalışma, üretilen ürünlerin kaliteli, hassas, dayanıklı vegüvenilir olmasında en büyük etkendir.Geleneksel kalite kontrolün, üretim sonucunda ve her ürün için ayrı ayrı yapılmasının zamanve kaynak açısından büyük kayıplara sebep olması, ara ve son kontrol yerine prosesinkontrolünü ön plana çıkarmış, ürün yerine proses için kabul edilen alt ve üst sınırlarbelirlenerek son ürünün belirlenen kalite özelliğinde olması amaçlanmıştır.Kalite Sistemleri, amaçlanan kalite seviyesine ulaşılması açısından üretime katkıda bulunantüm unsurların planlamadan satın almaya, üretim satış sonrası hizmetlere kadar bir bütünolarak ele alınmasını ve kontrol altında tutulmasını gerekli kılar. Bu gereklilik için ihtiyaçduyulan işgücü ve mali kaynağın bizi kalite ve maliyetlere müdahale imkanının en genişolduğu aşamaya yöneltmiştir.Bu çalışmada sıcaklık ölçüm teknikleri kalibrasyon metodları açısından incelenmiştir.Sıcaklıkölçümünde referansların belirlenmesi ve hassas sıcaklık ölçümlerinin nasıl yapılması gerektiğihakkında bilgi verilmiştir.Sıcaklık ölçüm ekipmaları, sıcaklık sensörleri hakkında genel bilgi,sıcaklık sıkalasının tanımı ve Platin Resistance Termometrelerin kalibrasyonunun nasılyapılması gerektiği anlatılmış, bu kalibrasyon için bir similasyon programı yazılmış ve verialımı ve analizi kolay hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith the developing technology, the measuring and test devices used in research,development and manufacturing have become important aspect which increases quality .The development of science and technology and the success of industrial application arerelated with the sensitive and reliable measurements. Nowadays, a lot of work named astechnological improvements have the output of quality, sensitive and reliable products.Traditional quality control techniques caused time and resource losses due to performing teststhe stage of production and for all products. Instead of in-process and final controls; processcontrols trought lower and upper specification limits for better quality end-products.Quality Systems, requires all the aspects of management systems from purchasing to after-sales service to be taken into consideration and controlled as a whole. Human power andfiscal resources needed for this requirement give us a wide opportunity of intervention toquality and costs.The temnperature control techniques? calibration methodologies have been reviewed in thisstudy. Information is given related to the determination of references and how to performprecise temperature measurements. General information on temperature measurementequipments and temperature sensors, temperature scales definition, performance of PlatiniumResistance Thermometer calibration have been explained. A simulation program forcalibration written and the data input and analysis facilitated.Key word: Temperature, calibration, platinium resistance thermometer, temperaturecalibrator, temperature sensors, temperature measurement techniques.x