Safety of metallic implants in magnetic resonance imaging
Manyetik rezonans görüntülemede metalik implantların güvenliği
  1. Tez No: 198898
  2. Yazar: ONUR FERHANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetic Resonance Imaging, metallic implant, pacemaker, bioheattransfer, interventional MRI.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Manyetik resonans gürüntüleme (MRG), güvenli olduğu bilinen bir teşhisou u u g syüntemidir. Ancak metal bir implantın varlığında, MRG'de karşılaşılan manyetiko g ssalanlar (Sabit manyetik alan, radyofrekans alanı, gradyan manyetik alan) güvenlikuproblemlerinin kaynagı olabilmektedir. Bu tezde, MRG esnasında kalp pilininne kadar sicaklık artışına sebebiyet verebileceği araştırılmıştır. Bu artışı bul-s g s s smak işin, Elektromanyetik simülasyonlar yapılmış, in-vivo, phantom deneyleric u sgerşekleştirilmiş ve son olarak bioısı denklemi cüzülmüştür. Bu tezin getirdiğic s s şo u us u gesas yenilik, MRG uyumlu kalp pili kablosu tasarımıdır. Bu tasarımnı aynı za-manda metalik, kablo şeklinde olan bütün girişimsel MRG cihazlarına da uygu-s uu slanabilirliği mevcuttur.gAnahtar süzcükler : Manyetik Rezonans Gürüntüleme, metal implant, kalp pili,ou uoubioısı transferi, Girişimsel Manyetik Rezonans Gürüntüleme.s ou uiv
Özet (Çeviri)
Magnetic Resonance Imaging (MRI) is safe only if we take safety precautions. Inthe presence of a metallic implant inside the body, three types of magnetic fieldsencountered in MRI (Static magnetic field, radiofrequency field, gradient field)may become the sources of safety problems. In this thesis, temperature increasecreated by a pacemaker under MRI is investigated. Electromagnetic simulationsare performed, in-vivo, phantom experiments are conducted and finally bioheatequation is solved to find the corresponding temperature increase. Using thistemperature increase the input power can be limited to ensure safe scans. MRIcompatible lead design is the essential innovation of this thesis which is directlyapplicable to any kind of metallic, wire shaped interventional MRI device.