Design and implementation of a PC-based heart rate variability and respiration recording system
PC tabanlı kalp atış hızı değişkenliği ve solunum kayıt sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 198899
  2. Yazar: OKAY TUNCA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heart Rate Variability, Respiration, Data Acquisition, USB.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Solunum hızının kalp atış hızı değişkenliği uzerindeki kesin etkilerinin belir-s gs gülenmesi, kapsamlı deneysel calışmalar gerektirmektedir. Bu bağlamda, bu ikişs gniceliğin eşzamanlı olarak kaydedilmesi şarttır. Bu tezde, yeni bir PC tabanlı sol-g s sunum ve kalp atış hızı değişkenliği kayıt sisteminin tasarımı ve gerşekleştirilmesis gs g c sanlatılmaktadır. Sistemde, kalp atış hızı değişkenliğinin analizi işin tek kanallıs gs g celektrokardiogram (EKG) sinyali kaydedilirken, solunum hızı burun ucuna tüple uyerleştirilen bir ısılşift ile algılanmaktadır. Hasta güvenliği standartlarına uy-s c u ggun olarak tasarlanan PC tabanlı veri toplama kısmı, bir Evrensel Seri Yolarayüzüne sahiptir. Veri toplama hızı ve kayıt esnasındaki hasta konforu, sistemiuuavantajlı hale getirmektedir. Sistemi kullanarak kısa süreli kayıtların ardından,ukendiliğinden ve kontrollü nefes alma durumlarında, farklı hastaların kalp atışg u shızı değişkenlikleri analiz edildi. Hem zaman bülgesi parametrelerinde hem degs ogüş spektrumu bileşenlerinde farklılıklar güzlendi.uc s oAnahtar süzcükler : Kalp Atış Hızı Değişkenliği, Solunum, Veri Toplama, USB.ou s gs giv
Özet (Çeviri)
Determination of the exact effects of respiration rate on the heart rate variabilityrequires comprehensive experimental studies. In this context, these two quanti-ties should be analyzed simultaneously. In this thesis, design and implementationof a new PC-based heart rate variability recording system with respiration is de-scribed. The respiration rate is detected by a thermocouple placed in a nasaltube, whereas a single-channel electrocardiogram (ECG) signal is recorded forheart rate variability analysis in the system. The PC-based data acquisitionpart, which was designed in compliance to patient safety standards, has a Uni-versal Serial Bus (USB) interface. The speed of data acquisition and patientcomfort during recording make the system advantageous. The HRVs of differentpatients in both spontaneous and controlled breathing conditions were analyzedafter short-term recordings with the system. Differences were observed in bothits time-domain parameters and power spectral components.