Yıldız Sarayı Şehzade Köşkleri ve Şehzade Burhaneddin Efendi Köşkü restitüsyonu
Yıldız Palace Prince Pavilions and restitution of Prince Burhaneddin Efendi pavilion
  1. Tez No: 198941
  2. Yazar: GÜÇLÜ ARAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Şehzade Burhaneddin Efendi Köşkü, Şehzade Köşkleri, Yıldız Sarayıxv, Prince Burhaneddin Efendi Pavillion, Prince Pavillions, Yıldız Palacexvi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZETOsmanlı İmparatorluğu'nun son saray kompleksi olan Yıldız Sarayı, gerek oluşum süreci vemekansal kurgusu, gerekse günümüze kadar olan süreçteki çeşitli kullanım şekilleriylekoruma kavramları açısından irdelenmesi gereken çok önemli özelliklere sahiptir. Bukompleks içinde yer alan Şehzade Köşkleri ikinci avlu içerisindeki, sarayın özel bölümyapılarıdır. Bu köşklerin kesin olarak hangi tarihlerde yapıldığı bilinmemekle birlikte, YıldızSarayı'nın gelişim süreci incelendiğinde, II.Abdülhamid döneminde (1876-1909) inşaedildikleri anlaşılmaktadır. Çalışmanın ana konusunu oluşturan bu köşklerden altı adedigünümüzde mevcut olup Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde çeşitli birimler tarafındankullanılmaktadır. Diğer bir tanesi, Şehzade Burhaneddin Efendi Köşkü 1973 yılında yanmışve günümüze ulaşamamıştır.Birinci bölüm olan giriş bölümünde; çalışmanın amacı, ana konusu, ana temanın hangikapsam içinde ele alındığı ve çalışmada izlenen yöntem anlatılmıştır.İkinci bölümde; Şehzade Köşkleri'ni içinde barındıran Yıldız Sarayı'nın tarihsel gelişimi vemekansal kurgusu anlatılmıştır.Üçüncü bölümde; Şehzade Köşkleri'yle birlikte Yıldız Teknik Üniversitesi tarafındankullanılan diğer saray yapılarına değinilmiş, bu yapılarla etkileşim içindeki üniversitenintarihi gelişim süreci anlatılmıştır.Çalışmanın dördüncü bölümünde; öncelikle kasır ve köşkler tanımlanmış ve 19. yüzyılsaraylarıyla birlikte gelişimleri anlatılmıştır. Daha sonra Yıldız Sarayı Şehzade Köşkleri ileilgili genel bilgiler verilmiştir. Bugün mevcut olan köşkler tek tek fakat ortak bir dillekonumları, mimari özellikleri, günümüze geliş şekilleri anlatılarak, bilimsel ölçme vebelgeleme sistemleriyle mevcut durumları ortaya konmuştur.Beşinci bölümde; bugün mevcut olmayan Şehzade Burhaneddin Efendi Köşkü'nün, temelalınan esaslara göre ve yöntemi anlatılarak hazırlanan restitüsyon projesi bulunur. Elde edilenson durum ışığında yapıya rekonstrüksiyon önerisi getirilmiştir.Altıncı ve son bölümde; çalışmanın ve sonucun değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBeing the last palace complex Yıldız Palace, not only with its constitution process and spaceediting?s but also with its various usage forms till our time has many important peculiaritiesthat should be examined in aspect of protection concepts. Existing in this complex, PrincePavillions are one of the particular conformations of the palace in second courtyard. Whileconstruction date of these pavillions are not exactly known, when process period of YıldızPalace is searched it is understand that they were built during II.Abdulhamit period (1876-1909). Six of these pavillons being the main subject of the study, stand still today and arebeing utilized by the different units structring under Yıldız Technical University. Anotherone, Prince Burhaneddin Efendi Pavillion was burn in 1973 and not reached nowadays.In the first chapter; the aim of the study, main subject and in which scope main topic coveredand the method used is described.In second chapter; historical development and space editing of Yıldız Palace shelteringŞehzade Pavillions is described.The third chapter; deals with other palace buildings utilized by Yıldız Technical Universityalong with Prince Pavillions and the history of university being in interaction with thesebuildings.In the fourth chapter of the study; definition of summer palaces and pavillions is made andtheir development together with 19th century palaces is told. Then it is given generalinformation about Yıldız Palace Prince Pavillions. Positions of the pavillions, theirarchitectural specifications, their arrival to present time is explained alone yet with a commonlanguage, their present situation is showed through scientific measurement and documentationsystem.In the fifth chapter; there is the restitution project of Prince Burhaneddin Efendi Pavillion notexisting today is prepared according to basic on with its method described. In the light offindings, reconstruction is prosed to the building.In the sixth and the conclusion part the study and result are evaluated.