Yıldız Sarayı Kilar-ı Hümayun yapısı ve çevresinin değerlendirilmesi
Yıldız Palace evaluating of the building Kilar-ı Humayun and it's environment
- Tez No: 198942
- Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kilar-ı Hümâyun, Yıldız Sarayı, YTÜ Hamidiye Cami Giriş Duvarı, xiv, Kiları-ı Hümâyun, Yıldız Palace, Y.T.U Hamidiye Mosque Entrance Wall.xv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
ÖZETOsmanlı İmparatorluğu'nun son saray yerleşkesi olan Yıldız Sarayı, gerek oluşum süreci vebu süreçte yapılan yapılardan farklılık göstermesi, gerekse Cumhuriyet Dönemi'ndegünümüze kadar farklı fonksiyonlara hizmet vermesi nedeni ile koruma kavramlarıkapsamında incelenmesi gereken bir bütündür. Bu kompleks içerisinde hanedana ait yapılarönemli bir yer tutarken, ancak saray yaşantısının devamlılığını sağlayan hizmet yapıları ile birbütünlük oluşturabilmektedir. Çalışmanın ana konusunu bu hizmet yapılarından biri olan,Yıldız Sarayı'nın gelişim süreci incelendiğinde, II. Abdülhamid döneminde (1876-1909)yapıldığı tespit edilen Kilar-ı Hümayun ve çevresi oluşturmaktadır.Giriş bölümünde; çalışmada izlenen yöntem ve elde edilen bulgular ortaya konmuştur. İkincibölümde; yapının içerisinde yer aldığı Yıldız Sarayı'nın tarihsel gelişimi ile mimari özellikleriele alınmıştır. Üçüncü bölümde; yapının bağlı olduğu Matbah-ı Âmire Emaneti'nin yönetimive personel yapısı ile diğer Osmanlı saraylarındaki fiziksel konumu ve mimari yapısıincelenmiştir.Dördüncü bölümde; Kilar-ı Hümâyun yapısı ve çevresinin Yıldız Sarayı'ndaki konumu vemimari özellikleri irdelenmiş, bilimsel belgeleme yöntemleri kullanılarak mevcut durumanalizi yapılmıştır. Literatür çalışması sonucu ortaya çıkan belgelere ve yorumlara görekronolojik analizi ve restitüsyon projesi hazırlanmıştır.Beşinci bölümde ise; çalışmanın değerlendirmesi ve çıkan sonuç ile ilgili belgeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYıldız Palace was the last complex of the Ottoman Empire which should be observedcompletely under protection because of the reason that the palace shows difference from otherconstructions built at that period with its process of constitution, serving different functionsduring the establishment of the Republic until nowadays. While the constructions whichbelong to the dynasty take important place in this complex, it can form an integrity only withits serving constructions which help maintain life at the palace. The main subject of thisproject is Kilar-ı Hümâyun and its surroundings built during the period of Abdülhamid II(1876-1909).In the introduction part, the way followed and the findings; in the second part historicaldevelopment and architectural characteristics of Yıldız Palace and in the third part themanagement and the personal constitution of Matbah-I Âmire Emaneti with its physicalsituation among other Ottoman Palaces and architectural constitution are studied.In the fourth part, the location at the Yıldız Palace and architectural characteristic ofKiları-ı Hümâyun and its surroundings are observed and the status analysis is done usingscientific documentation methods. Chronological analysis and restitution project is preparedaccording to the documents and comments found after the study of literature.In the fifth and the last part the evaluation of the project and the documents about the resultsare given.