Ekolojik binalarda bina kabuğunda kullanılan fotovoltaik panellerin tasarımı bağlamında incelenmesi
A research on photovoltaic panels used on cover of ecological buildings in terms of design criterion
  1. Tez No: 198944
  2. Yazar: HATİCE PELİN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDA TÖNÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik panel, enerji etkin tasarım, yenilenebilir enerji kaynakları, enerji
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
EKOLOJİK BİNALARDA BİNA KABUĞUNDA KULLANILAN FOTOVOLTAİKPANELLERİN TASARIM BAĞLAMINDA İNCELENMESİHatice Pelin ÖZDOĞANMimarlık, Yüksek Lisans TeziGünümüzde, bilinçsiz enerji kullanımı sonucunda ortaya çıkan çevresel sorunların insanyaşamını tehdit eder bir duruma gelmesi nedeniyle çevreyi koruma anlayışı giderek artan birendişe konusu olmaktadır. Bu nedenle, doğaya doğrudan müdahalesi olan mimarlıkdisiplininde bu sorunlara tepkisiz kalması beklenemezdi. Bu bağlamda, pek çok gelişmişülkede enerji etkin tasarıma dayanan çevreci yada ekolojik mimarlık kavramlarının önemigiderek artmaktadır.Bu çalışmada, bina kabuğunun enerji etkin tasarım bağlamında fotovoltaik panellerle birenerji kazanım yüzeyi olarak da tasarlanabileceği konusunda bilgiler aktarılacaktır. Birincibölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı belirlenmiştir. İkinci bölümde, enerji kavramınıntanımı yapılmış, yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynakları incelenmiş ve güneşenerjisinin önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde, bina kabuğunda fotovoltaik panelkullanımı başlığı altında, fotovoltaiklerin tarihçesi, yapısı, türleri ve binalarda kullanımolanakları açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde anlatılan kriterler kapsamında,bina kabuğunda fotovoltaik panellerin kullanıldığı yurtdışı örneklere yer verilmiştir. Sonuçbölümünde, tezin tüm bölümlerinden çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON PHOTOVOLTAIC PANELS USED ON COVER OFECOLOGICAL BUILDINGS IN TERMS OF DESIGN CRITERIONHatice Pelin ÖZDOĞANArchitecture, M. S. ThesisNowadays, because of unconscious usage of energy, environmental problems that threat thehuman life appears. Because of it, sensibility of environment protection becomes increasingconcerning subject. Thus, architectural discipline that affects the nature directly couldn?t benon-reacting to those problems. In this sense, in most of the developed countries, theimportance of environmentalist concept that founded energy active design or ecologicarchitectural concept gradually increases.In this work, in the sense of energy active design, cover of the building can be designed forsurface to gain energy with photovoltaic panels. The information about this subject will bementioned. In the first chapter, purpose of this work and content is determined. In the secondchapter, energy concept is defined, nonrenewable and renewable energy sources are examinedand the importance of solar energy is emphasized. In the third chapter, in the title of usage ofphotovoltaic panel in the building cover, the history of photovoltaics, structure, types andfacility of usage in the buildings are explained. In the forth chapter, in the scope of thecriterions explained in the third chapter, the examples in foreign countries of photovoltaicpanels usage in the building covers are mentioned. In conclusion, the results gained from allparts of the thesis are evaluated.