Tarihi Yarımada'nın alternatif beden kurgusu Pera
Pera, the alternative body edition of Historical Peninsula
- Tez No: 198945
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT TANJU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Pera, Tarihi Yarımada, Mutlak Mekan, Modernlik, Alternatif Beden, Pera, Historic Peninsula, Absolute Space, Modernity, Alternative Body
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma kapsamında tarihi yarımada ve Pera arasındaki kentsel kimlik farklılaşmasıgeleneksel tarih yazımlarından farklı bir biçimde ele alınmıştır. Geleneksel tarih yazımlarında buiki topografya arasındaki ilişki ikili karşıtlıklar üzerinden kurgulanmış ve melez yapılanmalar gözardı edilmiştir.Bu ikiliklerden tarihi yarımada doğu (Şark) olarak, Pera ise batı olarak tarif edilmiştir. Aslında butopografyaların bu şekilde kimliklendirilmesinin sebebi her iki topografyanın modernliklekarşılaşma sürecini farklı yaşamasından kaynaklıdır. 19. yüzyıl öncesinde dünya coğrafyalarındabaşlayan değişim süreci, 19. yüzyılda hızlı bir ivme kazanmıştır. Buna bağlı olarak bir ucuAvrupa kıtasına diğer ucu ise Asya kıtasına değen Osmanlı mparatorluğu'nun bu değişimlerdenhaberdar olmaması ve etkilenmemesi düşünülemezdi.Tarihi yarımada ve Pera'nın modernlikle karşılaşması diyebileceğimiz, bu süreci her ikitopografya kendi bünyesi üzerinden yeniden yorumlamaya çalışmıştır. Modernlikle karşılaşmasırasında Tarihi yarımada mutlak mekan vurgusunu kaybetmemek adına, alternatif ikinci birbeden olarak Pera'yı kurgulamıştır. Pera, Tarihi yarımadanın mutlak mekan kurgusunu tehditedecek tüm farklılıkların ve melez oluşumların eritildiği bir pota olarak görülmüştür.Ancak zamanla Tarihi yarımada alternatif bir beden olarak ötekileştirdiği Pera karşısındaötekileşmiştir. Tabii ki bu durum Tarihi yarımadanın mutlak merkezilik durumunun sarsılmasınasebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the context of this study, the urban identity differentiation between the HistoricalPeninsula and Pera is discussed in a different way from the conventional history writings. Inconventional history writings, the relationship between these two topographies is designed ondual contrasts and the hybrid structures are omitted.Of this duality, the historical peninsula is described as the East (Şark) and Pera as the West. As amatter of fact, the reason of the identification of these topographies in this way is that the twotopographies experienced the process of meeting with modernity differently. The process ofchange started in the earth geography prior to 19th century gained a rapid acceleration in the 19thcentury. Consequently, it was unconceivable for the Ottoman Empire which was spread fromAsia to Europe not to be aware and be influenced of these changes.The both topographies tried to reinterpret this process, which we could call as meeting of theHistorical Peninsula and Pera with modernity, over their own structure. During the process of themeeting with modernity, the Historical Peninsula conceived Pera as a second alternative body notto lose the accent of the absolute space. Pera was regarded as a pot in which all the differencesthat could threat the absolute space edition of the Historical Peninsula, and the hybrid structureswere melted.However, in the course of time the Historical Peninsula were excluded against Pera which it haddesigned as an alternative body. Eventually, this caused the position of the Historical Peninsulaas the absolute center to be greatly shaken.