Değer analizinin plastik enjeksiyon kalıp endüstrisinde uygulanması
Application of value analysis on plastic injection molding industry
  1. Tez No: 198950
  2. Yazar: SERBÜLENT KAYIKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Değer, Kalıp, Plastik, Analiz, Maliyet, Productivity, Value, Mold, Plastic, Analysis, Costi2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZETVerimlilik arttırma tekniklerinden biri olan değer analizi ürün, işlem ve hizmeti, gereklifonksiyonları yerine getirebilecek şekilde, optimum değerde ve en düşük maliyetle eldeetmeye çalışan sistemli bir teknikler bütünüdür. Değer analizi mamul için gerekli olanelemanların mamul masrafını mümkün olan en az miktarda yapmak ve bu şekilde esasfonksiyonu gerçekleştirmek için oluşturulmuş bilimsel bir metottur.Çalışmada ilk bölümde verimlilik kavramı, verimliliği arttırma yolları ve verimliliği azaltangereksiz maliyet kavramları ve bu gereksiz maliyetlerin azaltılması için uygulanacak tekniklerdetaylı bir şekilde incelenmektedir. Daha sonraki bölümde gereksiz maliyeti minimize etmedeve verimliliği sağlamada kullanılan bir teknik olan değer analizi, uygulamaları ve fonksiyonanalizi ile birlikte anlatılmaktadır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, projenin ana konu sektörü olan Kalıpçılık ve PlastikEnjeksiyon kalıpçılığı örneklerle incelemiş bulunmaktadır. Son bölümde ise anlatılanverimliliği arttırma tekniği olan değer analizinin plastik enjeksiyon kalıpçılığında nasıluygulandığına dair uygulamalar ve sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOne of the productivity increasing way of value analysis technique that is a systems thatobtain product service and process with succeed necessary functions with optimum value andlowest cost. Value analysis is a scientific method that is formed for realize main function withlower elements product expenses.In this study, in first chapter productivity concept, productivity increasing ways andunnecessary cost concepts that decreases productivity and techniques that decrease thoseunnecessary cost are examined with detailed. In second chapter value analysis technique thatusing in minimizing unnecessary cost and providing productivity and its applications andfunction analysis are related.In third section of this study, main sector of this project Molding and Plastic InjectionMolding are examined with detailed application and samples. In last chapter related valueanalysis technigue are applied Plastic Injection Molding, also aplications and results areshown in that chapter.