İnternet üzerinden gezgin robot denetimi
Mobile robot control over internet
  1. Tez No: 198961
  2. Yazar: BURAK OVALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TUNCAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gezgin robot, radyo haberleşmesi, Internet üzerinden kontrol, uzaktankontrol.ix, Mobile robot, radio communication, control over Internet, remote control.x
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETGünümüzde gezgin robotların endüstri, sağlık, askeri, uzay v.b. alanlardaki uygulamalarında,yaygın olarak kullanılan Internet ağı altyapısı üzerinden uzaktan denetlenebilmeleriönemlidir. Bunun için gerekli radyo haberleşme sistemi ile tümleşik bir Internet geçit sistemiönerilmiş ve bir ilk örnek uygulaması gerçekleştirilmiştir.Endüstriyel kontrol sistemlerinde denetleyici ve algılayıcılar arasında düşük bant genişliğigerektiren sayısal haberleşme için tasarlanmış bir kısa mesafe radyo haberleşme protokolügezgin robotlar için uyarlanmıştır. Radyo ağı ve Internet ağlarının bağdaştırılması için gereklisistem tasarlanarak, donanım ve yazılım alt birimleri gerçeklenmiş ve tümleştirilmeleri ilesistemin çalıştırılabilir bir ilk örneği tamamlanmıştır.Bu tezin kapsamında gerçekleştirilen sistem, düşük güç tüketimi ve maliyet ile Internetüzerinden sanal bir şekilde uçtan uca haberleşme imkanı sağlaması avantajıyla, kısıtlı bütçeile gerçekleştirilecek Internet erişimli gezgin robot sistemlerinde haberleşme altyapısı olarakkullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNowadays, remote control of mobile robot applications in industrial, health care, military andetc. fields over the widely used Internet network backbone is an important concept. AnInternet gateway system integrated to the required radio communication system is proposedand demonstration application of proposed system is also realized for this aim.A short-range wireless communication protocol which is designed for the low bandwidthdigital communication between controllers and sensors in industrial control systems isadapted to mobile robots. The hardware and software subsystems of the required systemwhich routes radio network to Internet network, are designed and realized into an integratedworking demonstration of the adapted system.The proposed system in this thesis provides peer to peer connection over Internet with lowcost and low power advantage can be used as a communication infrastructure in Internetaccessible mobile robot systems which would have to be realized with limited budgets.