Kısa fiber takviyeli polimer matriksli kompozitlerin enjeksiyon yöntemi ile üretimi
Production of short fiber reinforced polymer matrix composites by injection moulding method
- Tez No: 198966
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber takviyesi, polimer matriks kompozit, enjeksiyonla kalıplamax, Fiber reinforced, polymer matrix composite, injection mouldingxi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETPolimer matriksli kompozit malzemeler tüm dünyada oldukça önemli malzemelerdir. Yüksekmekanik, fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle geniş uygulama alanlarında kullanılan vebüyük öneme sahip olan malzemelerdir. Bu malzemeler tüm ülkeler için stratejik önemesahiptir. Polimer matriksli kompozitler uzay, kimya, uçak, savunma, otomotiv ve tıpuygulamalarında kullanılmaktadırlar. Son 30 yılda matriks ve fiber teknolojisinde büyükgelişmeler sağlanmıştır.Kompozit malzemelerin en büyük dezavantajı, yüksek üretim maliyetleridir. Enjeksiyonlakalıplama tekniği kısa fiber takviyeli, polimer matriksli kompozit malzemelerin üretimindebüyük kolaylık sağlamıştır. Bu çalışmada kısa fiber takviyeli, polimer matriksli kompozitlerinenjeksiyonla üretimine değinilmiş, çeşitli takviye ve matriks malzemelerin yapısı veenjeksiyonla kalıplama tekniğinden ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Ayrıca matriks içindekifiber oranı arttıkça, mekanik özelliklerdeki olumlu değişim deneysel çalışmlarda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPolymer matrix composites have a great importance and a wide range of application fieldbecause of their superior mechanic, physical and chemical properties. These materials have astrategic importance for all countries of the world. The polymer matrix composites aregenerally used in aerospace, chemical, aircraft, defence, automotive and medical industries.Matrix and fiber technologies have a great development in the last 30 year time period.The major disadvantage of composites materials is high production cost. Injection mouldingtechniques is useful for production of short fiber reinforced polymer matrix composites. Inthis study, pruduction of short fiber reinforced polymer matrix composites is explained,injection techniques, miscallenous reinforced and matrix materials are described.