Alüminyum esaslı köpük metal üretimi
Aluminium based foam metal production
  1. Tez No: 198965
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metalik köpük, kapalı hücre, açık hücre, hücresel metal, metalik sünger, Metallic foam, closed cell, open cell, cellular metal, metallic sponge
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETAlüminyum köpük metaller, çok iyi derecedeki mekanik, akustik, termal, elektriksel vekimyasal özelliklerinden dolayı, yapısal ve fonksiyonel ürünlerde geniş bir oranda artanuygulama alanı bulmuştur.Bu çalışmanın teori bölümünde, alüminyum köpük üretebilmek için birçok yol sunulmuş vetartışılmıştır. Alüminyum köpük metal üretmek için, sıvı -gaz üfleme, toz metalurjisi, hassasdöküm ve eriyik emdirme ve köpürtücü ajan yardımı gibi pek çok yöntem mevcuttur.Birçok üretim işleminde, köpük kararlaştırma mekanizmaları ve yöntemlerdeki bazı bilinenproblemler açıklanmış ve alüminyum köpük metallerin uygulama örnekleri sunulmuştur.Günümüzde alüminyum köpük metaller için pek çok uygulama mümkündür. Özellikle araçsanayindeki uygulamalar gibi, pek çok yapısal uygulamada köpük metal yapısı, kapalı hücreliolarak adlandırılır. Bununla beraber, fonksiyonel uygulamalar, kesin bir derecede açık hücreliköpüklere de bağlıdır.Deneysel uygulama, gaz üfleme yöntemiyle kapalı hücreli metal köpük üretimini kapsar. Busebeple, bu çalışmada alüminyum metal matris kompozite gaz üflenerek kapalı hücreli köpükmetal üretimi gerçekleştirilmiştir.Bu amaçla, kapalı hücreli köpük metal üretim deney düzeneği tasarlanarak, deneyselçalışmalar yapılmış, kapalı hücreli alüminyum köpük metal üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAluminium foams have found increasing applications in a wide range of structural andfunctional products, due to their exceptional mechanical, acoustic, thermal, electrical andchemical properties.In theoretical parts of this work, various methods for making such foams are presented anddiscussed. Many methods, including melt-gas injection, powder metallurgy, investment castingand melt infiltration, foaming agent, etc., are available to produce this material.The various foaming processes, the foam stabilizing mechanisms and some known problemswith the various methods are explained and some possible applications for aluminum metalfoams presented.Today, there are many possibilities for applications aluminium foam metals. Most structuralapplications for metallic foams, especially in vehicles, call for a closed-cell morphology.Functional applications, howewer, depends on the certain degree open foam.In the experimental work, including; production of closed cell metal foam by injection gasmethod. Because of this, we produced closed cell aluminum foam from metal matrixcomposite with gas injection systems.For this aims, a closed cell production machine is designed by us and manufactured in Istanbul,then making experiments and produce closed cell aluminum foam metal.