Biyomalzemelerin gelişimine toz metalurjisinin etkisi
Using powder metallurgy process on applications of the biomaterials
- Tez No: 198971
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BAKKALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyomalzeme, toz metalurjisi, implant, Biomaterials, powder metallurgy, implants
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETTeknolojinin tıp bilimine transferi ile başlayan, gelişmeler ve uygulamalar, protezlerde pekçok yeniliği de ardından getirmiştir. Özellikle yeni nesil biyomalzemeler, vücuttakifonksiyonel dokuların tamir ve değişimine güç ve cesaret vermektedir. Döküm veişlenebilirliklerinde zorluklar bulunan çok sert bazı malzemeler, toz metalurjisinin sağladığıbazı yöntemler sayesinde tıbbi kullanım için cazip hale gelmiştir. Biyomalzemelerdenbeklenen biyofonksiyonellik, biyouyumluluk, aşınma ve korozyon direnci gibi davranışlarınyanı sıra, kontrollü gözenek yapıda üretilebilmesi de, bu yöntemle üretilebilen malzemelereayrı bir önem kazandırmaktadır.Bu çalışmada toz metalurjisinde kullanılan biyomedikal malzemeler, biyomedikalmalzemelerin toz metalurjisi ile şekillendirilmesi, toz metalurjisinin biyomedikal malzemeleresağladıkları faydalar, implantlarda kullanılan malzemelerle diğer metalik malzemelerinmekanik özellikleri, biyouyumlulukları ve korozyon direnci açısından karşılaştırılmasına özetbiçimde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe inventions and applications started by the technology transfer to the medical sciencesexposed many innovations in medical implants. Especially, the new generation biomaterialsenhance and encourage the repair and replacement of the functional tissues of the body. Somehard materials having difficulties in their casting and machining have become attractive formedical uses by the new methods provided by powder metallurgy. Besides expected behaviorsfrom the biomaterials such as biofunctionality, biocompatibility, wear and corrosionresistance, also the manufacturability in controlled porosity structure gives an additionalimportance to the materials manufactured by this method.It has been examined biomaterials which are manufactured with powder metallurgy,advantages of powder metallurgy for biomaterials, strength of implants and comparingmechanical properties, biocompatibility, corrosion resistant of other metallic biomaterials inthis study.