Poliamidaminlerin bakır kompleksleri ve proteinlerle etkileşimleri
Copper complexes of polyamideamimes and their interactions with proteins
- Tez No: 198972
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Copolymer, copolymer-metal complex, copolymer-metal-protein complexes, BSA
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETMetilenbisakrilamid ve piperazin monomerleri ile iki farklı bileşenden oluşan MBA-PPkopolimeri; ilk iki monomere alilamin eklenmesi ile üç bileşenden oluşan MBA-PP-AAkopolimeri zincir polimerizasyonu mekanizmasına göre sentezlenmiştir.Sentezlenen MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin özellikleri farklı fizikokimyasalyöntemlerle incelenmiştir. Dört dedektörlü SEC sistemi olan Viscotek ve IRincelemelerinden; IR ile bağ karakterleri aydınlatılarak kopolimer yapısı doğrulanmıştır. Dörtdedektörlü Viscotek sisteminde; UV dedektörü ile kopolimerlerin yapısı, RI ve ışık saçınımıdedektörleri ile kopolimerlerin su ortamında kapladıkları hacim(Rh) ve molekül ağırlığı,viskozite dedektörü ile ise kopolimer moleküllerinin su ortamındaki şekli ve molekül ağırlığıhakkında bilgiler elde edilmiştir.Böylelikle bu çalışma ile ilk defa olarak sentezlenmişMBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin molekül ağırlığı belirlenmiş ve yapılarıaydınlatılmıştır.İkinci aşamada, MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin bakır ile kopolimer-metalkompleksleri dört farklı bakır kopolimer oranında sentezlendi ve yapılarının aydınlatılmasıiçin IR ve AAS ölçümleri gerçekleştirildi. IR ile bağlarda oluşan değişimler, AAS ile isekopolimer-bakır komplekslerindeki bakır miktarı belirlendi.Üçüncü aşamada kopolimer-bakır komplekslerinin sığır serum albumini(BSA) ile kopolimer-Cu2+-BSA üçlü kompleksleri sentezlendi. MBA-PP ve MBA-PP-AA kopolimerlerinin bakırınfarklı mol oranlarında proteinlerle etkileşimleri iki farklı pH'da (4.5 ve7) UV, floresansspekroskopisi ve jel elektroforezi yöntemleri ile araştırıldı.Bu çalışmada yeni türde biyomedikal preperatların geliştirilmesi için önemli bilgiler eldeedilmiştir.Anahtar Kelimeler : Kopolimer, kopolimer-metal kompleksi, kopolimer-metal-proteinkompleksleri, BSA
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith methylenebisacrylamide and piperazine monomers, MBA-PP copolymers whichconsisting of two components and by adding allylamine to first two monomers MBA-PP-AAcopolymers which consisting of three components were synthesized according to chainpolymerization mechanism.The properties of synthesized MBA-PP and MBA-PP-AA copolymers were investigated bydifferent phsicochemical methods. These are IR and Viscotek which is a SEC system withfour dedectors. With IR copolymer structures are confirmed by clarifying the bond characters.In Viscotek system with four dedectors; UV dedector gave information about copolymerstructure, RI and light scaterring dedectors gave information about molecular weight and thevolume(Rh) which copolymers occupy in water medium and viscosity dedector gaveinformation about the forms of copolymer molecules in water and molecular weight. With hiswork, for the first time molecular weights of MBA-PP and MBA-PP-AA copolymers andstructures of them have been confirmed.In the second step, the copolymer-metal complexes of MBA-PP and MBA-PP-AAcopolymers with cupper in four different cupper/copolymer ratio (1, 0.5, 0.25, 0.1) weresynthesized and for confirming their structures, IR and AAS measurements were done. WithIR the changes occured in bond characters and with AAS the cupper amount in copolymer-cupper complexes were determinedIn the third step, the triple complexes( copolymer-cupper-BSA) of copolymer-cuppercomplexes with bovine serum albumine(BSA) were synthesized. For the first time,theinteraction of MBA-PP ve MBA-PP-AA copolymer with protein in presence of differentcupper amounts was investigated with UV, flourescence spectroscopy and gel electrophoresisin different pH ( 4.5 and 7) values.As a result, with the results gained in this work important informations were obtained aboutdevelopment of new biomedical preparates.