Development and characterization of polyetherurethanes as biomaterials
- Tez No: 10593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poliüretan, Polieterüretan, Biyomateryal, Yüzey değişimi, Kan ile uyumluluk vı, polyurethane, polyetherurethane, biomaterials, surface mo dification, blood compatibility. xv
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
POLİETERURETANLARIN BİYOMATERYALLER OLARAK GELİŞTİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU ULUBAYRAM, Kezban Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Yüksek Lisans tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nesrin Hasırcı 85 sayfa, Eylül 1990 ÖZET Biyomateryal olarak incelemek amacıyla toluen-2,4-diizosiyanat (TDI) ve iki farklı molekül ağırlığında polipropilen glikol (PPG:1025, 2025) kullanılarak polieterüretan filmler hazırlandı. Medikal saflığı sağlayabilmek için, kütle polimerleşme yöntemi ile hazırlanan örneklerde çözücü, katalizör, UV- soğurucu ve benzerleri gibi hiçbir katkı maddesi kullanılmadı; sadece bazılarına zincir uzatıcı (1,3 propandiol, PD) katıldı. Ürünlerin kimyasal bileşimlerinin ve zincir uzatıcının varlığının ürün özellikleri üzerindeki etkileri incelendi. Örneklerde TDI/PPG oranı arttıkça, maksimum uzama değerlerinde azalma ve gerilme direncinde de artma gözlendi. Zincir uzatıcının ilave edilme sinin bu iki değeri yükselttiği saptandı. Diğer taraftan PPG molekül ağırlığının artışı ile maksimum uzama değerlerinde yükselme, gerilme dirençlerinde düşme olduğu görüldü. Oksijen geçirgenlik ve su tutabilme yüzde değerlerinin kimyasal yapıdaki PPG miktarı ile arttığı saptandı. Yüzey hidrofilikliğinin bir ölçüsü olan su yüzey temas açısı değerleri, kütle hidrofilikliğinin ölçüsü olan yüzde su tuta- vbilme değerleri ile karşılaştırıldığında buna zıt bir oluşum gözlendi. Hazırlanan poliurethan filmlerin yüzeylerinin değişimleri plazma ortamında polimerizasyon tekniği kullanılarak ve yüzeyler 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) ve hekzametil disiloksan (HMDS) ile kaplanarak sağlandı. Bu yüzeylerde su temas açıları ölçüldü ve yüzeydeki bu değişimlerin kan uyuşma testlerindeki etkisi Taramalı Elektron Mikroskopu ile incelendi. BİLİM DALI KODU 405.04.02
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT AND CHARACTERIZATION OF POLYETHERURETHANES AS BIOMATERIALS ULUBAYRAM, Kezban Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Nesrin HASIRCI 85 pages, September 1990 ABSTRACT Polyetherurethane films were prepared by using toluene-2,4- diisocya- nate (TDI) and polypropylene glycol at two different molecular weights (PPG- 1025 and PPG-2025) in order to test them as biomaterials. The polymerization reactions were carried out in bulk without using any other ingredients such as solvent, catalyst, UV absorber, etc., in order to obtain medical purity. In some samples a chain extender (1,3-propanediol, PD) was used. The effects of chemi cal composition and the presence of the chain extender on some properties of the products were examined. For the samples with higher TDI to polyol ratio, a decrease in ultima te elongation and an increase in tensile strength values were observed. Addition of chain extender caused an increase in both of these properties. On the other hand the ultimate elongation increased and the tensile strength decreased when the heavier molecular weight PPG (2025) was used. IllAs the chemical compositions are changed by increasing the polyol content; an increase.in oxygen permeability and maximum percent water content were observed. The surface contact angle values which demonstrate the surface hydrophilicity showed an opposite trend when compared with the percent water content which shows the bulk hydrophilicity. Surface modification of the prepared polyurethane films were carried out by using plasma polymerization technique and the surfaces were coated either with 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) or hexamethyl disiloxane (HMDS). These modified surfaces were examined with FTIR-ATR and water contact ang les were measured. Also, the effect of modification on blood compatibilities were tested by contacting these samples with fresh blood and examining the surfaces with SEM. SCIENCE CODE 405.04.02