Değişik yörelerden toplanan tanacetum parthenium L. türünde parthenolide'in kısmi en küçük kareler spektroskopik kalibrasyon (PLS) yöntemiyle miktar tayini ve ince tabaka kromatografisi yöntemiyle
  1. Tez No: 198973
  2. Yazar: MEHTAP AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDÜRREZZAK BOZDOĞAN, PROF.DR. NEZHUN GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: T. parthenium, Parthenolide, Madde Miktar Tayini, Kısmi EnKüçük Kareler Kalibrasyonu, T. parthenium, Parthenolide, Mass Quantitiy Determination, Partial LeastSquare Calibration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETTürkiyede birçok bölgede geniş yayılış gösteren T. parthenium türü, dört farklılokaliteden toplanılmış ve içerisindeki parthenolide madde miktarı tayini yapılmıştır.Bu çalışma hem kromatografik yöntemlerle hem de kısmi en küçük kareler kalibrasyonuile yapılarak, iki yöntem karşılaştırılmıştır. Bitkilerin çiçek metanol ve etilasetatekstrelerinde parthenolide varlığı tespit edilmiştir. Bu ekstreler 24 gruba ayrılarak,gruplardaki parthenolide miktarı Kısmi Küçük Kareler Kalibrasyonu ve Kromatografikyöntemlerle tayin edilmiştir. Her iki yöntemle bulunan miktarların birbirine yakınolduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Kısmi Küçük Kareler Kalibrasyonu hızlı ve ucuz biryöntem olduğu için madde miktarı tayininde kullanılışlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTParthenolide quantity in which T.parthenium collected from four different localities inTurkey was determined. Parthenolide mass quantitiy was determined and comparedPartial Least Square Calibration and Chromatographic methods. Parthenolide wasobtained by the extraction of flowers with methanol and ethylacetate. These extractionswere separeted twenty four groups. Parthenolide quantities were determined both ofthese methods were close each other. As a result, Partial Least Square Calibration isuseful due to rapid and cheap method for mass quantity determination.