Daimi mıknatıslı senkron motorun rotor alan yönlendirmeli kontrolü ve pasif filtre ile harmoniklerin azaltılması
Rotor field oriented control (FOC) of permanent magnetic synchronous motors (MSM) to decrease the harmonics by using passive filters
  1. Tez No: 198992
  2. Yazar: İSMAİL ERCAN BUZCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYHAN GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Daimi mıknatıslı senkron motor, alan yönelmeli moment kontrolü, pasif filtreler, harmonikler, moment dalgalanması, hız kontrolü, simulink modeli, Permanent magnet synchronous motor, field oriented torque control, passive filters, torque, harmonics, velocity control, simulink model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Daimi mıknatıslı senkron motorlar, her geçen gün uygulama alanındaki sağladığı avantajlardan dolayı teknolojik ve endüstriyel uygulamalarda, gittikçe daha geniş uygulama alanı bulmaktadır. Bu, daimi mıknatıslı senkron motorların kaliteli güç yoğunluğundan, verim ve atalet oranındaki yüksek momentinden kaynaklanmaktadır. Gelişen teknoloji son yıllarda daimi mıknatıslı senkron motorlar üzerinde yapılan çalışmaları hızlandırmış olup, Alan Yönelmeli Kontrol (FOC) ve Doğrudan Moment Kontrolü (DTC) yöntemleri üzerinde özellikle yoğunlaşmıştır. PMSM kontrolünün temel konuları; Uzay vektör teorisi, gerilim beslemeli inverter modeli ve uzay vektör modülasyonu, gerilim vektörleri seçim tablosunun oluşturulması ve gerilim vektörlerinin seçimi, daimi mıknatıslı senkron motorun matematiksel modeli gibi yeniliğe açık geniş bir alanı içermektedir. Bu tezde, daimi mıknatıslı senkron motorun alan yönelmeli moment kontrolü metodu ile uygulanabilirliği yüksek simulasyonlu ve matlab destekli olarak mümkün olan en hızlı ve doğru sinüzoidal akım ve gerilime ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada; önce daimi mıknatıslı senkron motorun (PMSM) modellenmesi, sonra da FOC kontrolü üzerinde durulmuştur. Her bölümde PMSM'nin simulink modeli oluşturulmuş, FOC ile simülasyonu yapılmıştır. Harmoniklerin azaltılması için pasif filtrelerle çözüm aranmıştır. Ayrıca FOC ile PMSM'nin hız kontrolünün Matlab Simulink ile simülasyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays permanent magnet synchronous motors are increasingly used in a wide applications fields. This is mainly due to its superior power density, high torque to inertia ratio and efficiency. So everyday, it finds more application areas to itself. The developing in technology in recent years has accelerated the studies on permanent magnet synchronous motors, especially the studies are focused on Field Oriented Control (FOC) and Direct Torque Control (DTC) methods. The main subjects of permanent magnet synchronous motors (PSMS) control are; Space vector theory, voltage source inverter model and space vector modulation, the formation of voltage vector selection table and the selection of voltage vectors, the mathematical model of the permanent magnet synchronous motor, as shown it has so many modern basic subjects. In this thesis; The Field Oriented Control (FOC) in permanent magnet synchronous motor is presented by help of simulations of matlab to find as fast as possible and the right sinusoidal current or voltage response. In this study; first the modelling of permanent magnet synchronous motor (PMSM), afterwards, its FOC had been examined deeply. Consequently, for all sections the simulink model of PMSM has been formed, and simulation has been done with FOC. To reduce the harmonics by the help of passive filters the solutions were searched. Additionally, a FOC of PMSM speed control system simulation with Matlab Simulink has been realised.