Fiyatların aralıklı verilmesi durumunda taşıma problemine çözüm önerisi
Suggestion for the solving multiobjective transportation problem with interval cost
  1. Tez No: 198991
  2. Yazar: EROL TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SİVRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: aralık aritmetiği, iki boyutlu taşıma problemi, üç boyutlu taşımaproblemi, solid problem, üyelik fonksiyonları, interval arithmetic, two dimensional transportation problem, three dimensionaltransportation problem, solid problem, membership functions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETKlasik taşıma problemi i 'den j 'ye tek tip malın taşınmasıyla ilgilenir. Burada i 'den j 'yebirim taşıma maliyetleri sabittir. Ancak gerçek dünyada bir taşıma probleminde i 'den j 'yetaşınacak malın birim fiyatları her zaman sabit olmayabilir. Piyasa koşulları gözönünealındığında fiyatların sabit olmaması gerektiği ise bilinen bir gerçektir.Bu çalışmada taşıma birim fiyatlarının bir aralık halinde olması göz önüne alınmıştır. Aralıkaritmetiğinden (Ishibuchi ve Tanaka, 1990) faydalanarak, problemimiz iki amaçlı taşımaproblemi haline getirilmiş, üyelik fonksiyonları da dikkate alınıp amaçlara uygulanmış veüyelik fonksiyonlarının kesişimi yapılarak ve kısıt sayısı orijinale göre bir kısıt düşürülerekprobleme bir çözüm getirilmiştir.Bu yöntem iki boyutlu taşıma probleminden başka üç boyutlu taşıma problemine de (solidproblem) uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTClassical transportation problem interests transportating of a unique material from i to j . Inthe classical transportation problem, transportation cost from i to j are stable. But for realworld, in transportation problem, unit costs of material which are transported from i to j cannot be stable. According to market conditions, the costs should not be stable.In this thesis, multiobjective transportation problems whose objective functions have intervalcoefficients are investigated. The problem with the interval objective function is convertedinto a multiobjective problem using ?interval arithmetic? (Ishibuchi and Tanaka, 1990). Themembership functions of objective functions are found, and equalized them. Consequently, itis found a new constraint. The founded constraint is added to original problem and it is givena solution proposal.This method are applied to three dimensional transportation problem (solid problem) otherthan two dimensional transportation probem.