Plastik enjeksiyon yöntemi ile elde edilen parçaların dayanım karakteristikleri ve analizi
Analysis and strength characteristics of the parts produced by using the plastic injunction method
  1. Tez No: 198998
  2. Yazar: HALUK TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik enjeksiyon, imal sorunları, ps stryon, akış analiziPDF created with FinePrint pdfFactory Pro trial version, Plastic injunction, production problems, ps stryon, flow analysisPDF created with FinePrint pdfFactory Pro trial version
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETPLASTİK ENJEKSİYON YÖNTEMİ İLE ELDE EDİLEN PARÇALARIN DAYANIMKARAKTERİSTİKLERİ VE ANALİZİHaluk TATARMakine Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziPlastik enjeksiyon işlemleri esnasında imalat kaynaklı bir çok hata oluşmaktadır.Bunlar parça ömrünü azaltıp uzun vadede sorun teşkil ettiği gibi, çok daha belirgin olarakerken fark edilebilmektedir. Çatlaklar, hava kabarcıkları, yanıklar gibi sorunlar imal edilenparçanın kullanımını kısıtlamaktadır.Tezin hazırlanma sürecinde tez konusunu uygulama yaptığım parçalarda da olduğugibi, tasarım yazılımları ile parçaların önceden analiz edilmesi bu sorunların oluşma ihtimaliniazaltmaktadır. Tamamen giderilemeyen problemlerin güvenli değerlere çekilmesine detasarım aşamasında imkan bulunmaktadır.Tez konularını üzerinde incelediğimiz parçada birincil sorun hava kabarcıkları veparça mukavemetini düşüren nedenlerdi. Moldflow ve CosmosWorks analiz yazılımları ileanaliz ettiğimiz parça sonuçları aynı zamanda üretici firmaya da bir sunum ile iletilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANALYSIS AND STRENGTH CHARACTERISTICS OF THE PARTS PRODUCED BYUSING THE PLASTIC INJUNCTION METHODHaluk TATARMachine Engineering, Master ThesisVarious problems may arise during the plastic injunction transaction because of the productionprocess. Such problems may arise over a long period by shortening the life span of the parts and mayalso arise in an earlier term with more clear features. Problems such as cracks, air bubbles and burnslimit the usage of the produced part.I have realized in the part on which I have implemented the subject matter of the thesis duringthe preparation of such thesis that the prior analysis of the parts with design softwares decreases thearising possibility of the problems. It would also be possible to tolerate a non-solved problem at thedesign stage.The primarily problems in the part which I have implemented the subject matter of the thesiswere the air bubbles and the reasons decreasing the strength of the parts. The outcome of the analysisof the part which was analyzed with analysis softwares such as Moldflow and Cosmos Work has alsobeen shown to the producer company by a representation.