Metal kesmede lama testere dişlerinin kesen ağızlarında oluşan küçük kopmaların incelenmesi
Investigation of tooth chipping during power hacksawing of steel
  1. Tez No: 198999
  2. Yazar: EREN DİKENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım kesen ağzında küçük kopmalar, lama testereleme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çeliğin yüksek hız çeliği testereler ile lama testerelenmesinde dişlerin kesen ağızlarındaoluşan küçük kopmalar genellikle temel aşınma mekanizması olarak kabul edilirler. Bu olayıincelemek amacıyla lama testere tezgahında yüksek hız çeliği testereler ve çelik iş parçasıkullanılarak kesme testleri yapıldı. Küçük kopmaların oluşumu, türleri ve testere üzerindekidağılımları mikroskop kullanılarak incelendi. lerlemenin, sürenin (strok sayısı) ve testeregiriş ve çıkışının diş kesici kenarında oluşan küçük kopmalar üzerine etkileri araştırıldı.Deneyler ve mikroskopla yapılan incelemeler sonucunda dişlerin kesen ağızlarında küçükkopmaların iki tipi görüldü (tipI ve tipII). Yapılan çalışma dişlerin kesen ağızlarında oluşanküçük kopmaların miktarının testere ilerlemesi, süre ve testere giriş ve çıkışındanetkilendiğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of the tooth chipping during the power hack sawing of steel with high speedsteel saw blades is often reported as the main wear controlling mechanism. To investigite this,sawing tests were carried out in a power hack sawing machine using high speed steel sawsand steel work material. The occurance of chipping, their types and their position on the sawblade were studied using ligth optic microscopy. The influence of saw feed, duration (numberof strokes) and saw entry and exit upon chipping was investigated.After sawing tests and microscopy investigation two types of chippings were seen (type I andtype II). The study indicated that the extent of chipping was affected by the saw feed, durationand saw entry and exit.