Yüksek yapıların alternatif sistemlerle oluşturulması ve maliyet bakımından karşılaştırılması
Design of high building with alternative systems and compare them with respect to cost
- Tez No: 199004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM GÜRALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek yapı, gökdelen
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanoğlu önleyemediği nüfus artışına karşın kullanabileceği alanlarını da küçültmüştür. Bunedenle teknolojik gelişmelerin de yardımıyla daha dar alanlarda daha fazla insan istihdametmeye çalışmıştır. Böylece kullanılan binaların boyları gün geçtikçe uzamıştır. Zamanla buyüksek yapılar prestij haline gelmiştir.Bu çalışma da hedef betonarme yüksek yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemleri incelemek vebu sistemlerin arasında karşılaştırma yapmaktır. Bu nedenle 40 katlı betonarme bir yüksekyapı örnek alınmış ve sapmaların en aza indirilebilmesi için bloklara bölünerek kolonlu sistemve perdeli sistem olarak çözülmüş ve karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak çok yüksek yapılarda perdeli sistemin kolonlu sisteme nazaran daha kolaytasarlanabildiği özellikle depremselliği yüksek olan ülkemizde rijitlik yönüyle de perdelisistemin tercih edilmesi gerektiği görülmüş hatta kat sayısı arttıkça perdeli sistemin dahaekonomik olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeplerden dolayı 40 katlı veya daha yüksek yapılarıneğer betonarme sistem kullanılacaksa perdeli taşıma sistemi seçilmesi gerektiği sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing population human has decreased the living areas. Because of that reasonwith the developing technology human is always trying to find best ways to locate morepeople to the narrower living areas. So the buildings are getting higher. Nowadays these highbuildings have become a symbol of the prestige.The aim of this study is to investigate the carrying systems of high reinforced concretebuildings and to make a comparison of them. A 40-stored reinforced concrete building hasbeen taken as a basis and then to minimize the deviation, as it was divided into the blocks, thisissue has been solved and matched.As a conclusion, it was noticed that the shear-wall system can be designed easier than columnsystem and especially in earthquake risky regions like Turkey the shear-wall system should bepreferred as compared with column system. Besides, the higher buildings with shear-wallsystem are more economical than the column system. Because of all the above given reasonsit was concluded that as making 40 stored or higher buildings the shear-wall system should bechosen.Keywords; High buildings, skyscraper, carrying systemJURY :1-Doç. Dr. Asım GÜRALP (Supervisor) Date : 10.10.20052 - Doç. Dr. rfan Coşkun Page : 1503 - Doç. Dr. Tülay Aksu