Türkiye'de planlanacak bir ana liman üzerine çalışma ve Ege bölgesi örneği
A study on a hub port planning in Turkey and a case study: Aegean region
  1. Tez No: 199010
  2. Yazar: DİDEM YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zmir Alsancak Limanı, dış ticaret, liman istatistikleri, konteynerterminalleri
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türkiye, jeopolitik konumu, Asya, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle gelişmişilişkileri ve küreselleşme sayesinde, günümüzde daha da çok önem kazanmıştır. Kıtalararasında bir köprü görevi üstlenmesi nedeniyle, büyük ticaret ve göç yollarının kalbiolmuştur. Bu yüzden, uluslararası ticaret için ulusal limanları geliştirme planı gibi geniş birstrateji geliştirmek kaçınılmazdır.Dünya konteyner trafiğinin % 25'i Akdeniz koridorunu kullanmaktadır. Bu çalışmada amaç,Doğu Akdeniz'de yer alan Türkiye'deki limanlardan, mevcut coğrafi konumuyla sahip olduğuavantajı kullanarak, dünya konteyner trafiğinden, özellikle de aktarma yüklerinden payalabilecek bir ana liman üzerine çalışmaktır.Seçilen limanlar arasında değerlendirme yapıldığında, zmir Alsancak Limanı'nın hemmevcut coğrafi konumu ve ticaret hacmi nedeniyle hem de ülke ekonomilerine son derecebüyük katkıları olan aktarma limanları da değerlendirildiğinde en yakınındaki Pire Limanı'narakip olabilecek özelliklere sahip olabilmesi nedeniyle daha detaylı olarak incelenmesinekarar verilmiştir.zmir Alsancak Limanı'nın bulunduğu Ege Bölgesi ve zmir ili sosyo-ekonomik olarakincelenmiş ve limanın, mevcut coğrafi konumu, hinterlant (liman hizmet alanı) bilgileri, dışticaret miktarları ve dış ticaretinin gerçekleştiği ülkeler belirlenmiştir. Limanın durum analizi(SWOT) yapılmış ve sonucu değerlendirilerek üç liman senaryosu üretilmiştir.Çalışmaya temel oluşturan birçok verinin toplanması ve derlenmesi sırasında yaşananzorluklar ile birlikte, bilgi toplamanın, toplanan bilgilerin saklanmasının ve ihtiyaçduyulduğunda herkesin kolayca kullanıp anlayabileceği şekilde derlenmesinin ne kadarönemli olduğu bir kere daha görülmüştür. Her türlü değerlendirme için sahip olunan bilgilerileriye ışık tutmada son derece önemlidir.Bir limanda gerçekleştirilen etkinliklere ait veri bankası oluşturulması amacı ile limanbilgilerini, gemi bilgilerini, trafik bilgilerini ve konteyner yük bilgilerini dikkate alan programhazırlamaya yardımcı olabilecek bir akış diyagramı sunulmuştur.Türkiye'nin sahip olduğu avantajları kullanarak geliştirilecek ve dünya limanlarıylayarışabilecek ölçüde kaliteli hizmet verebilecek bir ana liman, ekonomiye büyük katkısağlayacak ve ülkenin dünya üzerindeki gücünü artırabilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey has gained more importance because of the globalization, its geo-political position andits growing relationships with other countries in Asia, Europe, Middle Asia, America andMiddle East. Turkey has become the heart of the commerce and migration roads since it is abridge among the continents. Therefore it is unavoidable to develop a strategy to improve thesituation of national ports for the international trade.The 25 % of the world?s container traffic uses the Mediterranean corridor. In this research theaim is to study on the hub port which can get share from the world container traffic, especiallyfrom transshipment, taking the advantage of their location in the East Mediterranean.The Izmir Alsancak Harbor is decided to be analyzed in detail because of its location and itstrade capacity and also this port could easily be a competitor of the Piraeus port whenevaluated the transshipment ports which have a very big contribution to the national economy.Aegean region and Izmir have been analyzed socio-economically and the zmir Alsancakport?s geographic location, hinterland data, foreign trade and the countries to which the tradesare performed have been determined. The SWOT analysis has been performed for this portand two different port scenarios are generated according to the results of this analysis.The difficulties occurred during the collection of data which was basic for this researchshowed how important it is to gather and keep the data so that anybody could reach whenneeded. It is very important to keep the knowledge for all evaluation, to enlighten the future.A new algorithm is also presented here in order that a software program can be generated tokeep the following data regarding activities happened in a port; the port information, the shipinformation, traffic information and the container cargo information.A hub port which would be developed using the Turkey?s advantages and which can provide aqualified service with the world standards, would definitely contribute a great contribution toTurkey?s national income. Moreover, this would increase the country?s economical power inthe global world.