Deniz yapılarında bakım ve onarım
Maintenance and repair on marine structures
- Tez No: 199009
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım, katodik koruma, hasar, periyodik inceleme, onarım, tremi beton, deniz yapısı, graut, Maintenance, cathodic protection, periodical inspection, tremie concrete, marinestructure, grout, damage, repair.1
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Günümüzde deniz yapıları, gerek ithalat-ihracat, gerek turizm gerekse ulaşım açısından çokbüyük önem taşıyan yapılardır. Ne yazık ki, bu denli önemli yapılara gereken özengösterilmemektedir. Yüksek maliyetleri düşünüldüğünde, yapılması gereken rutin inceleme vebakım planlama çalışmaları tehlikeli bir durum olana kadar ertelenmektedir. Oysa, zamanındayapılan periyodik bakım çalışmaları, yapının kullanım ömrünü artıracak ve tamir masraflarınıazaltacaktır.Bu çalışmada, değişik tipte deniz yapılarına, hangi periyotlarda ne gibi bakımlar yapılmasıgerektiği, hasar gören yapıların ne tür inceleme yöntemlerine tabi tutulması gerektiği ve enuygun tamir yönteminin hangisi olduğu anlatılmaktadır.Bu amaçla, ahşap, beton, taş, çelik gibi değişik malzemeler kullanılarak yapılan denizyapılarının ne gibi durumlarda bozulmalara maruz kalabileceği araştırılmış, bu yapılar için enuygun inceleme ve tamir yöntemleri şekiller ve tablolar yardımıyla açıklanmıştır.Ülkemizde yer alan, farklı şekillerde hasar görmüş bir takım yapılar incelenmiş ve bu yapılarauygulanan inceleme ve tamir yöntemleri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In view of today?s conditions marine structures are very important structures for both import-export, tourism and sea access. Unfortunately, these important structures can?t seen thebenefit they need. Because of high costs, the routine inspections and maintenance planingworks which must be done, are postponed until a dangerous condition appears.However,periodical inspection which have done on time, will extend the structure?s physicallifetime and will reduce the structure?s repair expenses.In this study, for different types of marine structures, what kind of maintenance works shouldbe done in which periods, what kind of inspection methods should be done for damagedstructures and which is the best repair type are told.For this purpose, in which conditions the marine structures which are built with variousmaterials like timber, concrete, stone and steel are exposed to deterioration is searched, thebest inspection and repair methods for this structures are explained with the help of figuresand tables.Some of the structures which are damaged with different ways in our country are studied andthe repair methods applied to this structures are explained.