Dünya limanlarında rekabet ve düzenleme; Marmara bölgesi konteyner terminallerinin değerlendirilmesi
World port's competition and regulation; evaluation of container terminals in Marmara region
  1. Tez No: 199011
  2. Yazar: ZEYNEP MELTEM ONAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Marine, Civil Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Limanlar, deniz taşımacılığı, liman rekabeti, liman düzenlemesi, konteyner terminalleri, yanaşma yeri kullanımı, Ports, maritime transport, port competition, port?s regulation, container terminals, berth utilization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETLimanlar, uluslararası ticaret faaliyetlerinin gerçekleşmesini sağlayan en önemli ekonomikyapılar olduklarından büyük rekabet arenaları haline gelmişlerdir. Ülkeler limanlarının dahada gelişebilmesi için çeşitli düzenleme yollarına gitmektedirler. Limanlardan optimum şekildeyararlanabilmek amacıyla tesislerinde verdikleri elleçleme, depolama, tarife ve gümrükişlemleri gibi hizmetler sayesinde yanaşma yerlerinin her zaman dolu olması sağlanmalı fakataynı zamanda açıkta yanaşma yerleri için kuyrukta bekleyen gemiler olmamalıdır.Dünyadaki gelişmiş ve/veya gelişmekte olan konteyner limanlarının uygulamalarına bakılarakbu çalışmada, ülkemiz ekonomisini etkileyen Marmara Bölgesi'ndeki kamu ve özel sektöre aitkonteyner terminalleri incelenmiştir. Her bir limanın içinde bulundukları ulaşım seçenekleri,yanaşma yeri kullanımları ve liman karlılıkları değerlendirilerek rekabet göstergeleribelirlenmiştir. Marmara Bölgesi konteyner terminallerinin yanaşma yeri kullanım oranlarıliman otoritelerinden alınan bilgiler ve istatistikler doğrultusunda fiili veya teorik olarakhesaplanmıştır. Dünya Bankası tarafından yayınlanan liman rekabetlerinden vedüzenlemelerinden faydalanılarak limanların verimliliklerini en iyi şekilde arttırabilecekleriyapısal ve düzenleyici çözümler Marmara Bölgesi terminalleri için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ................................................................................................................................Ports become to be huge competition arenas because of being most important economicalstructures for international trade and commerce activities. Governments need to provide portregulations to develop port sector activities. In order to get optimum efficiency to the ports,port authorities must have the strategies to give complete services through their facilities suchas cargo handling, storing, tariff fillings, for obtaining high berth utilization withoutcongestion and no ships in the queue waiting for berths.Analysing many exemples of developped or developping world container ports , in this study,we examined public or private sector's container terminals in the Marmara Region that has amajor role in Turkish economy. Berth utilization ratio of terminals were calculated by usinginformation and statistical documents received from port authorities. Competitivenessindicators were determined by evaluating operational environment of terminals, transportoptions for each terminal and port profitability. The decision framework used to select portcompetition enhancement structural and regulatory remedies published by World Bank.