Harmonic analysis in finite phase space
Sonlu faz uzayında harmonik analiz
  1. Tez No: 199026
  2. Yazar: SAYİT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALDUN ÖZAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Matematik, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: discrete Wigner distributions, discrete time-frequency analysis, discretelinear canonical transforms, discrete fractional Fourier transform.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
üOZET˙ ˙SONLU FAZ UZAYINDA HARMONIK ANALIZSayit KorkmazElektrik Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uüTez Yüneticisi: Prof. Dr. Haldun M. Ozaktaşo sAğustos 2005gWigner dağılımı ve lineer kanonik dünüşumler optik, sinyal işleme, kuantumg o us ü smekaniği ve matematik işin ünemli araşlardır. Bu tezde Wigner dağılımı ve li-g co c gneer kanonik dünüşumlerin ayrık versiyonları araştırılmıştır. Herhangi bir ayrıko us ü s sdünüşumün tanımlanmasında temel iki amaş uzerinde durulmuştur: yapısal analojio us ü u cü sve sayısal yaklaşım ve/veya limitler. Bu iki koşulun kısıtları araştırılmış ve bu ikis s s samaca optimal bişimde uyan bir ayrık Wigner dağılımı güsterilmiştir. Bu sürectec g o s uürnekleme yüntemleri ile cebirsel metodlardan aynı ayrık dağılıma ulaşılabildiğio o g s ggüsterilmiştir. Ne yazık ki bu iki amaca da aynı anda en yüksek düzeyde ulaşmako s u u simkansızdır. Dolayısıyla bu iki amaca aynı anda ne düzeyde ulaşılabileceği ünemli biru s gosorundur. Ayrık zaman-frakans analizi ve sürekli zaman-frekans analizi arasındakiufarklar da grup teorisi perspektifinde incelenmiştir. Tezin ikinci kısmında ayrıkslineer kanonik dünüşumler kısaca anlatılmış ve bu dünüsümlerin sürekli kanoniko usü s o uu uüdünüşumlerle ilişkisi kurulmuştur. Ozel durum olarak ayrık kesirli Fourier dünüşumüo us ü s s o us ü utanımlanmış ve üzellikleri cıkarılmıştır.s o sAnahtar süzcükler : ayrık Wigner dağımı, ayrık zaman-frekans analizi, ayrık lineerou gkanonik dünuşumler, ayrık kesirli Fourier dünüşumü .o sü o us ü uiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHARMONIC ANALYSIS INFINITE PHASE SPACESayit KorkmazM.S. in Electrical and Electronics EngineeringüSupervisor: Prof. Dr. Haldun M. Ozaktaş sAugust 2005The Wigner distribution and linear canonical transforms are important tools foroptics, signal processing, quantum mechanics, and mathematics. In this thesis, westudy the discrete versions of Wigner distributions and linear canonical transforms.In the definition of a discrete entity we focus on two aspects: structural analogy andcontinuum approximation and/or limits. Based on this framework, the tradeoffsare analyzed and a compromise for a discrete Wigner distribution that meets bothobjectives to a high degree is presented by consolidating sampling theory and the al-gebraic approach. Such a compromise is necessary since it is impossible to meet theconditions to the highest possible degree. The differences between discrete and con-tinuous time-frequency analysis are also discussed in a group theoretical perspective.In the second part of the thesis, the discrete versions of linear canonical transformsare reviewed and their connections to the continuous theory is established. As aspecial case the discrete fractional Fourier transform is defined and its propertiesare derived.