Cloning and expression profile of FLT3 gene during rat liver regeneration
Sıçan FLT3 geninin klonlanması ve sıçanlarda karaciğer reejenerasyonunda FLT3 geninin ifade profilinin incelenmesi
  1. Tez No: 199027
  2. Yazar: IRAZ TOPRAK AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: liver regeneration, FLT3, oval cells, rat.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Karaciğerin viral enfeksiyonlar, toksik reaksiyonlar ve kanser oluşumu sonucug smeydana gelen hepatosit kaybı karşısında, üzel bir rejenerasyon kapasitesi vardr.s oKaraciğer rejenerasyonu, birşok faktürün katılımı ile gerşekleşen karmaşık birg c ou c s solaydır. Hücresel proliferasyon bu sürecin ünemli parşalarından biri olduğundan,u u o c gproliferasyonu düzenleyen etkenlerin rejenerasyonda ünemli bir rolü vardır.u o uHematopoetik kük hücre ve hepatik-kükenli hücre işaretleyicisi olarak bilineno u o u sFLT3 proteininin hematopoetik kük hücrelerde proliferasyonda gürev aldığı kabulou o gedilmektedir. Ancak karaciğer rejenerasyonunda katkısı bilinmemektedir. Bugyüzden, bu şalışmada FLT3'ün karaciğer rejenerasyonundaki rolünü araştırmayıu cs u g uu süamaşladık. Oncelikle sışan timusundan FLT3 homoloğunun kısmi cDNAsını klon-c c glayarak FLT3'n değişik dokularda ifadesini mRNA ve protein düzeyinde inceledik.gs uSışanlarda kısmi karaciğer şıkarılması ile oluşturduğumuz karaciğer rejenerasyonc gc s g gmodellerinin değişik aşamalarında FLT3'ün mRNA ve protein düzeyinde ifadegs s u uprofilini ve hücresel lokalizasyonunu araştırdık. Elde ettiğimiz veriler FLT3'ünu s g ubirşok sışan dokusunda ve karaciğer rejenerasyonu sürecinde ifade edildiğinic c g u ggüstermektedir. Bununla birlikte rejenerasyonun ileri aşamalarında, FLT3'üno s uhücre işi lokalizasyonunda bir farklılık olduğunu saptadık. Sonuşlarımız, FLT3u c g creseptürünün karaciğer rejenerasyonun ileri aşamalarında aktif hale geldiğiniou u g s gdüşundürtmektedir.us ü uAnahtar süzcükler : karaciğer rejenerasyonu, FLT3, oval hücreler, sışan.ou g u civ
Özet (Çeviri)
Liver has a unique capacity to regenerate itself upon exposure to viral infections,toxic reactions and cancer formation which result in the loss of hepatocyte. Liverregeneration is a complex phenomenon in which several factors participate duringits onset. Cellular proliferation is one of the important component of this processand the factors regulate this proliferation has a vital role. FLT3, a well-knownhematopoietic stem cell and hepatic lineage surface marker, takes place in pro-liferative events of hematopoietic stem cells. However, its contribution to liverregeneration is not known. Therefore, in this study, we aimed to examine the roleof FLT3 during liver regeneration. First we cloned a partial cDNA of rat homologof FLT3 from thymus and examined the tissue specific expressions both in mRNAand protein level. After performing hepatectomy in rats to induce liver regenera-tion, expression profile of FLT3 in both mRNA and protein level and its cellularlocalization were also investigated during the different stages of liver regenerationmodels. Our data showed that FLT3 is expressed in most of the rat tissues andin liver regeneration. However, its intracellular localization is changed during thelate stages of liver regeneration. Therefore, our results suggest a mechanism inwhich FLT3 receptor is activated in the late stages of liver regeneration.