Signal and image processing algorithms for agricultural applications
Tarımsal uygulamalar için sinyal ve imge işleme algoritmaları
  1. Tez No: 199032
  2. Yazar: BERKAN DÜLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Acrylamide, fried potatoes, coffee, k-means, image analysis, color, seg-mentation, median/mean filtering, hazelnuts, acoustics, classification, aflatoxin.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tıbbi araştırmalar akrilamidin hayvanlarda kansere neden olduğunu ve belirlis gdozlarının hayvan ve insan sinir sistemleri uzerinde toksik etkisinin bulunduğunuü ggüstermiştir. Patates kızartması gibi yüksek sıcaklıklarda hazırlanan karbon-o s uhidratlı besinlerde akrilamide rastlanılmaktadır. Dolayısıyla besinlerin yüksekusıcaklıklarda uzun süreli pişirilmesi sonucunda oluşan akrilamid miktarının ni-u s scel olarak ülşulebilmesi insan sağlığı aşısından büyük ünem taşımaktadır. Buo cü gg c uu o stezde, k-ortalama algoritmasına dayanan bir yüntem geliştirilerek deneysel olarako sülşulmüş akrilamid konsantrasyonları ile patates kızartması ve kahve imgelerinino c ü usyüzeysel renk analizinden tahmin edilen NABY (Kahverengimsi Sarı Bülgelerinu oStandartlaştırılmış Alanı) değerleri arasında bir ilintinin varlığı güsterilmektedir.s s g goüOnerilen yüntem akrilamid seviyelerinin sağlıklı tahmini işin umut verici biro g cyaklaşım olarak güzükmekte ve endüstriyel alanda uygulanabilirliği bulunmak-s ou u gtadır. Paketleme hatlarına kameralar yerleştirilerek patates kızartmalarına aitsimgeler gerşek-zamanda analiz edilebilir ve yüksek NABY değerlerine sahip olan-c u glar ayrıştırılabilir.sFındıkların kalite ve fiyatlarının belirlenmesinde temel unsur cekirdek şağırlığının şekirdek işi ağırlığa oranıdır. Susuzluk, besleyici oğelerin azlığıgg c cgg üg gve kurtlanma gibi fizyolojik ve fiziksel sebeplerle fındıkların işi tam olarakcgelişemeyebilir. Dolayısıyla boş ve dolu fındıkların güvenilir bir şekilde otomatiks s u süolarak ayrıştırılabilmesi büyük ünem taşımaktadır. Onceki bir şalışmamızdas uu o s csfındıkları celik bir plakanın uzerine atıp şarpma esnasında ortaya cıkan akustikş ü c şsinyali işleyerek boş fındıkları bulan bir sistem ünermiştik. Carpma sesinin za-s s o s şman ve frekans bülgesine ait üzelliklerini aşıklayan oznitelik vektürleri şıkarılmışo o c ü o c sve Destek Vektür Makineleri kullanılarak sınıflandırma yapılmıştı. Bu tezino sivvikinci kısmında, vektür ortanca/ortalama temelli süzmeye dayanan bir üzniteliko u obülgesi art-işleme yüntemi tasarlanarak fındıklara ait ayrıştırma sonuşlarınıno s o s carttığı güsterilmektedir.goAnahtar süzcükler : Akrilamid, patates kızartması, kahve, k-ortalama, imge ana-oulizi, renk, bülütleme, ortanca/ortalama süzgeci, fındık, akustik, sınıflandırma,ou uaflatoksin.
Özet (Çeviri)
Medical studies indicate that acrylamide causes cancer in animals and certaindoses of acrylamide are toxic to the nervous system of both animals and humans.Acrylamide is produced in carbohydrate foods prepared at high temperaturessuch as fried potatoes. For this reason, it is crucial for human health to quanti-tatively measure the amount of acrylamide formed as a result of prolonged cook-ing at high temperatures. In this thesis, a correlation is demonstrated betweenmeasured acrylamide concentrations and NABY (Normalized Area of BrownishYellow regions) values estimated from surface color properties of fried potato im-ages using a modified form of the k-means algorithm. Same method is used toestimate acrylamide levels of roasted coffee beans. The proposed method seemsto be a promising approach for the estimation of acrylamide levels and can findapplications in industrial systems.The quality and price of hazelnuts are mainly determined by the ratio of shellweight to kernel weight. Due to a number of physiological and physical disorders,hazelnuts may grow without fully developed kernels. We previously proposed aprototype system which detects empty hazelnuts by dropping them onto a steelplate and processing the acoustic signal generated when kernels hit the plate. Inthat study, feature vectors describing time and frequency nature of the impactsound were extracted from the acoustic signal and classified using Support VectorMachines. In the second part of this thesis, a feature domain post-processingmethod based on vector median/mean filtering is shown to further increase theseclassification results.