Automatic detection of salient objects for a video database system
Görüntü veritabanı sistemi için önemli nesnelerin otomatik olarak bulunması
  1. Tez No: 199031
  2. Yazar: TARKAN SEVİLMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY, PROF. DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Video Databases, Video Object Detection, Object Tracking, CameraFocus Estimation.i
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Son zamanlardaki coklu ortam bilgi artışı, bu bilgileri saklama tekniklerininş sgelişmesine yol aşmıştır. Coklu ortam veritabanları, ülşeklenebilir olma ve or-s cs ş octam üzelliklerine güre sorgulanabilme üzellikleri ile bu tekniklerin en popülerio o o uolmuşlardır. Bu veritabanlarının bir kütü yanı ise saklama ve sorgulamadan ünces ou oortamların üzelliklerinin ayrıştırılması işin işlenmesi gereksinimidir. Sürekli artano s cs uortamlar yığını bu işlenmenin elle yapılmasını zorlaştırmaktadır. Gürüntü Veri-g s s ou utabanı sistemimiz BilVideo işin de durum büyledir. Nesne bulma ve takip etmec ogibi bilgisayarlı gürüş tekniklerindeki gelişmeler bu işlemenin otomatik olarako us s syapılmasına olanak vermektedir. Bu tezde, gürüntüden nesnelerin yerleşim-ou u szaman üzelliklerini otomatik olarak ayrıştırmak işin bir araş ünerilmektedir.o s c coüOnerilen sistem, gürüntü işleme işin geliştirilen ülşeklenebilir mimariyi ve resimou u s c s ocsınırı bulma, nesne bulma ve takip etme işin kullandığımız yüntemi kapsamak-c g oütadır. Resim sınırı bulmak işin renk histogramı kullanılmıştır. Onerilen sistemc sbulunan resim sınırları işerisinde ünemli nesneleri renk bülgelerine ve kamera odakc o otahminine güre bulmaktadır. Bulunan nesneler yerlerine, şekillerine ve tahminio shızlarına güre takip edilmektedir.oAnahtar süzcükler : Video veritabanları, gürüntüde nesne bulma, nesne takipou ou uetme, odak tahmini.i
Özet (Çeviri)
Recently, the increase in the amount of multimedia data has unleashed the devel-opment of storage techniques. Multimedia databases is one of the most popularof these techniques because of its scalability and ability to be queried by themedia features. One downside of these databases is the necessity for processingof the media for feature extraction prior to storage and querying. Ever growingpile of media makes this processing harder to be completed manually. This is thecase with BilVideo Video Database System, as well. Improvements on computervision techniques for object detection and tracking have made automation of thistedious manual task possible. In this thesis, we propose a tool for the automaticdetection of objects of interest and deriving spatio-temporal relations betweenthem in video frames. The proposed framework covers the scalable architecturefor video processing and the stages for cut detection, object detection and track-ing. We use color histograms for cut detection. Based on detected shots, thesystem detects salient objects in the scene, by making use of color regions andcamera focus estimation. Then, the detected objects are tracked based on theirlocation, shape and estimated speed.