Energy and exergy analyses of a high school heating system
Bir lise ısıtma sisteminin enerji ve ekserji analizi
- Tez No: 199043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEREK BAKER, PROF. DR. TÜLAY YEŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Lise ısıtma sistemi, enerji, ekserji, High school heating system, energy, exergy
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez, mevcut bir bina olan Konya Merkez Bilişim Meslek Lisesi'nin ısıtmasisteminin ekserji, enerji ve ekonomik analizini sunmuştur. Binanın her odası içinısıtma gereksinimi, ısı kaybı hesaplanarak bulunmuştur. Isıtma gereksiniminikarşılayacak radyatör boyları seçilmiştir. Ekserji analizi için sistem üç bölümeayrılmıştır: Isı üretici, radyatörler ve odalar. Enerji kullanımı, ekserji tüketimi,sistemin ilk yatırım ve yıllık işletme maliyetine olan etkilerini görmek amacıyla endüşük dış hava sıcaklığı, yapı bileşenlerinin ısı yalıtımı, yakıt türü, sıcak su rejimi veısı üreticinin türüne (kazan, ısı pompası, kojenerasyon ile ısı pompası) görekıyaslamalar yapılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki en yüksek ısı kaybı infiltrasyondandolayıdır fakat bu değer taze hava ihtiyacı nedeniyle düşürülmemelidir. En düşükenerji kullanımı, ekserji tüketimi ve yıllık işletme maliyeti, kojenerasyon ünitesininısı pompası ile kullanılması ile elde edilir, fakat yüksek sermaye maliyeti nedeniyleuzun bir geri ödeme süresine sahiptir (45.3 yıl). En kısa geri ödeme süresi (3.2 yıl)pencerelerin kalitesinin 12 mm hava boşluklu 4 mm'lik çift cama yükseltilmesidurumunda hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents energy, exergy and economic analyses of the heating system ofan existing building, the Konya Central Informatics Technical High School. The heatrequirement for each room of the building is found by calculating heat losses.Radiator lengths that can provide the heat requirements are selected. For the exergyanalysis, the system is divided into three parts: Heat generator, radiators and rooms.Comparisons are made according to minimum outdoor temperature, insulationquality of the structural elements, fuel type, heating water temperature and heatgenerator type (boiler, heat pump, cogeneration unit with heat pump) to see theireffects on energy usage, exergy consumption, capital costs and annual operating costof the system. Results show that the largest heat loss is due to infiltration but itshould not be reduced because of the fresh air requirement. Minimum energy usage,exergy consumptions and annual operating cost is achieved by using thecogeneration unit with the heat pump. However, due to high capital cost it has a longpayback period (45.3 years). The shortest payback period (3.2 years) is calculated forupgrading the windows to 4 mm double glass panes and 12 mm stagnant air gap.